maandag, september 10, 2007

Renner in de Kijker (deel 4)

Het was nog eens tijd voor een nieuwe renner in de kijker. En het is er eentje die me nauw aan het hart ligt...


Olivier Kaisen is een van de jonge beloftevolle renners met de zalmroze trui van Predictor- Lotto om de lenden. Geboren in het jaar 1983, al wat knappe dingen laten zien in z'n nog jonge carrière en heeft nog een grote marge om te groeien. Ik zie een mooie toekomst weggelegd voor de Waalse jongen. Tijd om hem eens onder de loep te nemen…


De vader van Olivier was vroeger een wielertoerist en het is niet geheel onlogisch dat vader en zoon vaak samen naar de koers gingen kijken. Toen Olivier 13 was, won hij een koersfiets met een tombola. Dat was voor hem de aanleiding om te beginnen met wielrennen.

Olivier was onder andere gekend voor zijn tijdrijderscapaciteiten. In 2003 werd hij Belgisch kampioen tijdrijden bij de beloften, voor Jurgen Van den Broeck, die 2 jaar eerder wereldkampioen bij de junioren geworden was. Olivier won ook de 2e etappe in de Triptyque des Barrages, een individuele tijdrit voor beloften. (U23)

Als neoprof ging Oli in 2005 aan de slag bij RAGT Semences net als nog wat Waalse renners zoals Xavier Herinne, Kevin Ista en Guillaume Lernoud. Hij liet zich als jonge knaap meteen opmerken tussen de grote jongens. Hij werd in zijn eerste jaar 2de in een rit in de Tour de la région Wallone én 2de in het eindklassement van diezelfde rittenwedstrijd.
Al die uitschieters waren de ProTour ploegen niet ontgaan. Davitamon- Lotto gaf de 23-jarige renner uit Bois-de-Villers een plaatsje in hun ploeg.
De rol van Olivier zou in het begin vooral bestaan uit knechten voor de kopmannen. Die rol voerde Olivier voortreffelijk, wat resulteerde in een selectie voor de Vuelta van 2006. Daar mocht hij als het pastte ook eens aan zichzelf denken.
Olivier wist zich nadrukkelijk in beeld te fietsen en was aanwezig in tal van ontsnappingen.
Hoe verteert zo’n jongen zijn eerste grote ronde, kan je je nu afvragen.
In het geval van Olivier is het antwoord positief. Hij kwam fris uit de Vuelta en reed zich nadien ook nog in de kijker in de Franco Belge. Daar behaalde hij de derde plaats in het eindklassement en tevens de trui voor beste jongere. Ik was er ook bij in die ronde en ik zie nog altijd het beeld voor mij van Olivier Kaisen die met de bloemen in de hand voor het rood licht staat te wachten.

Op de ploegvoorstelling van Predictor- Lotto was ik eerlijk gezegd aangenaam verrast dat Olivier Kaisen zo goed Nederlands praat.

Dit jaar wist Olivier zijn eerste overwinning bij de profs te behalen, namelijk in de GP Knetemann. Bibberend van de kou, maar glunderend van vreugde, zo stond hij op het podium.

Olivier Kaisen zijn vriendin is ook een wielrenster. En niet zomaar een, de kampioene van Belgie bij de vrouwen! Je kan je afvragen of dat wel goed lukt, zo 2 wielrenners in hetzelfde gezin. Volgens Olivier lukt dat best goed. Ludivine en hij gaan soms samen trainen en in de winter zijn ze altijd samen. Alleen tijdens het seizoen is het soms wat moeilijker, dan moeten ze elkaar soms een maand missen.

Voor de rest van het seizoen hoopt Olivier vooral nog mooie uitslagen te rijden. Vooral in de GP van Wallonië, een thuiswedstrijd, hoopt hij een betekenis te kunnen spelen.

Ik hoop dat ik jullie wat heb kunnen overtuigen van de capaciteiten van deze jonge Belg!

(Foto: Céline)
Free counter and web stats