maandag, april 21, 2008

Zonder meer...

zondag, april 06, 2008

Vlaanderen Feest!

Vandaag stond Vlaanderen in rep en roer voor dé koers der koersen, Vlaanderens mooiste, de Ronde van Vlaanderen. Vele Vlamingen, je hoeft zelfs niet koersgeobsedeerd te zijn, voelen zich een beetje moreel verplicht om naar deze koers te kijken. Dat zie je langs de wegen, zelfs op de domste plekjes staat het vol. En de rest blijft binnen, aan de tv gekluisterd, hun in lycra geklede helden vooruitgeschreeuwend. Gelijk hebben ze, want de Ronde is een pareltje! Het was de eerste keer dit seizoen dat ik live een renner heb gezien, en het was prachtig!

Gisterenavond ben ik nog begonnen aan een spandoek. Ik was het eigenlijk al vorige week van plan, toen ik naar de Brabantse Pijl keek. Een spandoek om Björn, die dan wel niet aanwezig mag zijn in de koers, toch nog een hart onder de riem te steken. Maar dat alles schreef ik hier gisteren ook al. Omstreeks 11 uur zijn we hier thuis vertrokken richting Paddestraat. Toen we daar aankwamen stond er bijna nog niemand, maar stilaan begon het volk toe te stromen, véél volk. We stonden daar dus met het spandoek nog dicht, en de nieuwsgierigheid van de mensen die voorbijkwamen werd geprikkeld. "Voor wie supporter je?" en dan antwoordde ik "Voor een renner die niet meerijdt, niet mag meerijden, Björn Leukemans". Sommigen reageerden daar wel wat raar op. Maar toen het spandoek openwas, ging het niet onopgemerkt voorbij, iedereen die voorbijkwam had er oog voor en er werd veel over Leukemans gepraat. Over het algemeen waren het positieve reacties, mensen die het een goed initiatief vonden. Ik heb er zo nog met wat mensen kunnen over praten. Toen de motards voorbijkwamen, hadden ze ook oog voor het spandoek en enkelen staken bemoedigend hun duim op. Dus dat is ook al positief. Toen de hele meute voorbijwas, smste m'n mama dat ons spandoek in beeld was geweest. En nu ik de opname hier thuis bekijk, klopt het. Het spandoek is duidelijk in beeld en als je erop let kan je de tekst ook lezen. Geslaagd dus. Ik ga proberen de opname online te plaatsen.
Nadien zijn we bij m'n oma, die in Zottegem woont, de koers op tv gaan volgen.

Ik vond het een mooie Ronde. De finale barstte al vroeg los, rond de Oude Kwaremont al. Stijn Devolder was ijzersterk, de verdiende winnaar. Maar ik vreesde er wat voor. In het begin, toen hij imponerend voor de dag kwam, dacht ik dat al dat werk uiteindelijk voor Boonen zou zijn. Dat Devolder gewoon de rol als superknecht op zicht nam. Maar dat hij nooit de kans zou krijgen om het zelf af te maken. Dat dacht ik trouwens al van het moment dat Devolder naar Quick.Step overstapte. Geen rol voor hem in de grote koersen waar Boonen ook meedoet, tenzij de toch wel eervolle rol als superknecht. Maar ik moet zeggen dat ik me dus heb vergist. Het scenario was wel dat Devolder zich zou ontpoppen als meesterknecht van Boonen, maar het liep anders uit. Devolder maakte handig gebruik van het aansluiten van Hoste en co. bij de kopgroep om zelf te gaan vliegen. Echt een knap staaltje fietswerk! En toen bleek dat er echt 'snee' opzat, en hij zelfs zou kunnen winnen, kroop Boonen in de rol van meesterknecht en stopte in de achtervolgende groep af. Devolder overbrugde alle meesterheuvels moederziel alleen, Langeveld probeerde nog een tijdje de aansluiting te maken maar werd ingelopen. Die Langeveld, die heeft ook een mooie toekomst hoor! Kende hem van een paar jaar geleden, van bij Skill, en ben blij dat hij zich vandaag ook heeft laten zien. Pas na de Bosberg ging Flecha in de achtervolging, en Nuyens ging na een tijdje ook achter Flecha aan. Na het linksaf draaien naar Denderwindeke, toen er nog een omhooglopend stukje kwam, naderde de Spanjaard toch wel heel dicht, zo'n 9 seconden. Toen dacht ik dat hij erbij zou komen, maar op het platte stuk herpakte Devolder zich en liet hij ze niet meer zo dicht in de buurt komen. Nuyens kon nog aansluiten bij Flecha, maar dat was alleen maar strijden voor een ereplaats. Stijn Devolder, de voorbije week nog wat kritiek over zijn hoofd gekregen, wint de Ronde van Vlaanderen, zijn Belgische trui fier in omhoogtrekkend. Dik verdiende winnaar, prachtige koers! Ben wel blij met een Nuyens op de 2de plaats, toont aan dat hij er in de finale van een langere koers er nog fris en monter (al valt die term met een korreltje zout te nemen, dat is slechts schijn bij die renners) te staan. Greg Van Avermaet verrichte heel wat mooi werk voor de ploeg en wist zich ook in de top 10 te nestelen. Iedereen schreeuwt het tegenwoordig van de daken, maar het is waar. Dit wordt zijn koers. Er was wat kritiek op de selectie van Wim De Vocht, maar heb je die jongen zien werken?! Aha!

Op weg naar huis passeerden we nog eens wat plekjes van de Ronde, en reden we met de auto de Bosberg op, daar waar Stijn Devolder enkele uren eerder schitterde. Prachtig!
Het kriebelt echt, ik wil terug de koers volgen! Dus alsjeblieft, alsjeblieft, LAAT LEUKI WEER KOERSEN!


Filmpje dat ik had opgenomen op tv en nu online heb gezet: (geluidskwaliteit is aangetast door het converteren en de beeldkwaliteit is ook slecht waardoor het spandoek niet te lezen valt, maar je ziet het wel ;-))

Film: copyright Sporza!

Foto volgt nog!

zaterdag, april 05, 2008

Ronde van Vlaanderen

Morgen Vlaanderens Mooiste... Vele mensen, koersliefhebber of niet, zullen aan hun tv gekluisterd zitten of de Vlaamse wegen sieren... Ik ga voor een combinatie van beide. Ik heb net mijn spandoek klaargemaakt. Het was iets of iets van "Hup Nick" ofwel Björn wat in de publiciteit brengen...
Morgen zal ik in de Paddenstraat (vroeg genoeg dat ik nog op tv verder kan kijken, komt nog in de uitzending en er zal niet veel volk staan) staan met mijn wit met roodpaarse letters geschreven spandoek. Hou het allemaal in het oog! Rond 1u45 zouden ze daar moeten passeren.
LAAT LEUKI WEER KOERSEN
Free counter and web stats