woensdag, juli 25, 2007

Frustraties

Ik wil dit artikel beginnen met te zeggen dat ik niet naïef ben en ik weet dat een dopingvrij peloton utopie is en dat waarschijnlijk nog een tijdje zal blijven.

Toch ben ik geschokt met het nieuws over Vinokourov. Zaterdag keek ik vol bewondering naar de tijdrit, net zoals ik maandag naar de bergetappe keek. Bewondering voor die vechtende Kazak, die nooit te beroerd is om een slag meer te geven. Ik heb altijd wel een boontje gehad voor Vino. Zijn vechtende manier van koersen bevalt me wel, en met mij vele mensen. Hij is een publiekslieveling, dat zeker. En nu is dus bekend gemaakt dat Alexander Vinokourov voor de tijdrit van zaterdag, die hij met verve won, een bloedtransfusie heeft gekregen. Niet met z'n eigen bloed, maar met het bloed van iemand met dezelfde bloedgroep (een familielid?). Normaal gezien nemen ze na een rit niet snel bloed af, enkel urine. Maar bij Vinokourov deden ze dat nu wel, misschien werden ze getipt?

Hoe dan ook, Vinokourov is geschorst en met hem heeft ook heel Astana de Tour verlaten. Zo verdwijnen er met Kasheskin en Kloden meteen 2 mannen uit de top 10.

Ik had hier al gemeld dat Björn aanwezig zou zijn bij Karl in Tour 2007, bij gelegenheid werd er zowat heel de uitzending over doping gepraat.

Op een manier begrijp ik Vinokourov en al die anderen wel. De Tour is zo ongelooflijk zwaar en er valt zoveel te winnen (en te verliezen) Je kan je geen mindere dag permiteren. De verleiding is zo groot...
Maar toch... het mag niet! Maar als er niks verandert, wordt het dopingprobleem niet opgelost.
De Tour is gewoon te zwaar, deftig recupereren is bijna niet mogelijk.

En wat ik dan zo erg vind, is dat renners met die (bloed)doping zo met hun leven spelen.

Straks gaat er blijkbaar nog een naam bekend gemaakt worden, eentje die positief is getest na rit 11. Ik ben benieuwd...

De voorbije maanden zijn er zoveel renners uit het peloton gewist, bv. de winnaar van de 2 tijdritten in de voorbije Tour, Honchar. En dan noem ik er maar eentje.
Het zit me even hoog, heel hoog. Gelukkig heb ik toch nog één reden om naar de koers te kijken...

zaterdag, juli 21, 2007

Tijdrit Tour de France

Ik vind een tijdrit altijd mooi om naar te kijken. Veel mensen vinden dat blijkbaar saai, maar ik vind het een mooi schouwspel. De eerste tijdrit (proloog niet meegerekend) in de Tour vandaag was er eentje om van te smullen. Rasmussen vertrok als laatste, in de gele trui, maar het was de vraag of hij die wel ging kunnen behouden. Gezien de 'tijdrijderscapaciteiten' van de Deen (zie de befaamde tijdrit van 2(?) jaar geleden in de tour de france, waar hij zijn podiumstek moest verdedigen, maar waar hij klungelend de mist in ging) was het bijna zeker dat de gele trui van eigenaar zou veranderen na de tijdrit.

Michael 'Chicken' Rasmussen verbaasde vandaag echter vriend en vijand, reed een meer dan behoorlijke tijdrit en de gele tijd blijft nog minstens een dagje langer om zijn lenden! Cadel Evans deed ook een goeie zaak, hij won de tijdrit niet, maar nam een tweede plaats (zowel in de tijdrit als in het algemene klassement).

Nog iemand die een heel goeie zaak heeft gedaan vandaag, is de Kazak Alexander Vinokourov. Hij won met een mooie voorsprong de tijdrit, en duikt daarmee opnieuw de toptien van het klassement in. Wie schreef Vino alweer af? He's back in the game...
Heel Astana deed vandaag trouwens een goeie zaak, met 3 mannen in de top 4...

Het is een mooie Tour de France met nog heel wat kandidaat winnaars. Rasmussen die na vandaag meer dan ooit aanspraak maakt op de overwinning( overleeft een tijdrit) al is de tijdrit die volgt volgende zaterdag nog wat anders.
Alberto Contador, Andreas Kloden, Cadel Evans... Wie weet wordt het allemaal uitgevochten in de allerlaatste tijdrit, al is het nog wat vroeg om dat al te stellen.

Tijdritten zijn mooi, niet?

maandag, juli 02, 2007

BK Ronse


Dit jaar werd het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor profs opnieuw in Ronse verreden. De vorige edities in Ronse schreven geschiedenis. De conflicten Van Looy- Beheydt en Criquielion- Bauer waren legendarisch. Zou 2007 ook een bk worden om lang over na te praten??...


Er was wel al lang gepraat over dit BK. Omdat ik wat tussen de Björnsupporters verkeer ging het zo: Zijn verjaardag, zijn parcours... Het is mooi om zo te dromen, maar een beetje met je voeten op de grond blijven kan nooit kwaad. Maar het was natuurlijk wel aanlokkelijk...


Aangezien ik uit de supportersbus van Fans van Leukemans was gezwierd (klinkt erger dan het is hoor, ik plaag Roger maar wat :p) ging ik mee met de 'Vipbus' van Boudewijn.


Er was een dag vol regen voorspeld (ik vreesde voor toestanden als vorig jaar in Antwerpen) maar het werd een dag vol stralende zon.

Wat ik wel betreurde was dat de busvan Predictor- Lotto helemaal was afgebakend. Je mocht er enkel in met een speciaal bandje... Gelukkig kwam Björn naar ons zodat we hem nog een gelukkige verjaardag konden wensen.


Het eerste deel van de wedstrijd werd gekleurd door een vroege vlucht met in dat groepje ondermeer Vansummeren, Van Avermaet, Axel Merckx... Maar het was al snel duidelijk dat de finale pas veel later zou losbarsten.
Ze barstte los, met Leukemans, Devolder, Nuyens, Van Hecke, Scheirlinckx en co. in de spits.
Wij van onze kant hadden uiteindelijk een ideaal plekje gevonden om de koers gade te slaan. Op enkele honderden meters van de streep vonden we een plekje met goed zicht, en rechtover een café waar ze binnen tv's hadden waar de koers op uitgezonden werd. Tv kijken en als ze in de buurt kwamen snel naar buiten gaan. Beter kan toch niet?
Nog beter is het als je favoriet zo uitdrukkelijk in beeld rijdt en misschien wel op weg was naar de tricolor. De spanning stijgt dan in het café en zelfs iemand die zegt dat hij niet zenuwachtig was, beet op zijn nagels.
Toen Boonen eraf geschud was, dacht ik dat dat goed nieuws was. Eentje meer kwijt, en nog geen slechte. Maar later bleek dat hij er misschien te vroeg af gemoeten is. De blauwe Boonen garde heeft nadien immers er nog alles aan gedaan om de koplopers in te rekenen. En niet alleen die garde, ook heel wat bondgenoten...

Sterke Stijn Devolder was ondertussen al gaan vliegen. Even dacht ik dat hij op zijn normale manier weer wat te onstuimig was, en te kwistig met zijn krachten, maar later zou blijken dat hij gewoon ongelofelijk sterk was.
Beetje bij beetje liep Stijn uit op Björn en co. Het ene moment hadden die laatste nog 13 seconden op het razende peloton, het andere moment grepen de blauwe mannetjes de twee renners van PDL en de twee van cofidis bij hun kraag.
Stijn Devolder stevende af op de in de zon blinkende aankomststreep in Ronse. De zoete geur van de overwinning streelde zijn neusgaten en tranen prikkelden in zijn ogen. Ja, Stijn Devolder is een waardig Belgisch kampioen.
Tom Boonen wist in de sprint de tweede plaats nog af te snoepen. Philippe Gilbert vervolledigde het podium. Björn Leukemans werd 8ste.


Het was een mooie dag, vol zon...
Oververdiende winnaar, daar zal iedereen het over eens zijn. Een podiumplaats voor Leukemans en Nuyens was rechtvaardiger geweest vond ik. Mag ik dat zeggen of word ik dan beschuldigd van subjectiviteit?
Nog even proficiat wensen aan Kevin Neirynck, was blij toen ik ook hem in beeld zag, goed werkend.
Ook een dikke pluim voor Preben Van Hecke, amaai sjiek ! En nog velen die dat verdienen!
Super leuke dag, super leuk weekend! Ik voel me thuis daar bij de Leukemansen...!

Halle Ingooigem, de koers vanuit een ander oogpunt

Wat heb ik woensdag gedaan?
De examens zaten erop, er vertrok een koers in m'n geboorte- en woonplaats en, last but not least, mijn all-time favourite stond aan de start van die koers. Reden genoeg om woensdag niet thuis te blijven zitten. Ik was wel wat moe, want ik had maandag- en dinsdagnacht niet geslapen, maar het beloofde een heel leuke dag te worden!
Ik had het genoegen om te koers eens van op een andere manier te volgen. Namelijk vanuit de volgwagen van Predictor-Lotto! Dat is wel een speciale ervaring, het contact renner- ploegleider, het kamikazewerk om tot bij de renners te geraken...
Echt heel fijn dat ik de kans kreeg om dat eens mee te maken! Je ziet wel niet echt veel renners, maar het is toch een aparte ervaring. Greg Van Avermaet liet zich in het begin van de wedstrijd uitzakken en hij liet weten dat hij zich niet super voelde. Toch was daar niet veel van te merken, Greg reed een knappe wedstrijd en eindigde nog mooi in de top 10. En ook Björn reed goed, hij deed wat hij moest doen, nl. de finale kleuren en ook hij wist zich nog in de top 10 te nestelen.
Dit was een laatste test voor het Bk zondag in Ronse...

Ik zou iedereen willen bedanken die ervoor heeft gezorgd dat ik op die 'ereplaats' de koers eens kon volgen, het was heel plezant!
Foto's binnenkort!
Free counter and web stats