zaterdag, januari 12, 2008

Zal gerechtigheid geschieden?
Donderdag 10 januari zou een belangrijke dag in het leven van Björn Leukemans en zijn supporters worden. De renner in kwestie moest immers zijn onschuld gaan bewijzen voor de disciplinaire commissie van de Vlaamse Gemeenschap.

Het werd geen 'dag des oordeels', voor een uitspraak moeten we immers nog eens 2 weken wachten. Maar we zijn toch al iets wijzer geworden, laten we het eens bekijken :

Het was een open zitting, de pers was dus aanwezig en iedereen die wou kon eigenlijk de zitting bijwonen. Dat gebeurt maar zelden, meestal gebeuren zo'n zittingen achter gesloten deuren, maar Björn drong er zelf op aan dat het een open zitting zou zijn, hij had naar eigen zeggen niets te verbergen. Dat vind ik echt heel 'chic' van Björn Leukemans.

Eerst mocht Björn zijn verhaal doen, dan was meester Maeschalck aan de beurt. Dit alles duurde ruim anderhalf uur. Advocaat Maeschalck vroeg meermaals de vrijspraak aan. "Kan dit wel, Björn Leukemans nam toch doping? " , zullen kwatongen onder jullie misschien denken. Ja dit kan zeker en vast, en zou het rechtvaardigste oordeel zijn. Laten we de feiten nogmaals onder de loep nemen:

Eind augustus schreef ex-ploegarts van Predictor-Lotto Sam Vermeire Björn Leukemans de bewuste Prasteron voor. Björn had het volste vertrouwen in deze man, die toch zijn vak kent. Hij vroeg voor alle zekerheid nog eens of het geen kwaad kon. De arts verzekerde Björn dat hij zich geen zorgen moest maken. Een bijkomend element is de reden waarom dokter Vermeire dit voorschreef. Wie de geschiedenis van de Bevelse (voormalig Wommelgemse) wielrenner kent, weet dat deze enkele pikzwarte jaren kende. In 2003 kreeg Björn na een sleutelbeenbreuk en 2 zitvlakoperaties klierkoorts. En in 2004 kreeg hij het cytomegalievirus. Björn sukkelt nu nog steeds met zijn vermoeidheid en dat is dan waarschijnlijk de reden waarom dokter Vermeire Björn dit product voorschreef. Wist deze arts dan echt niet dat je hier positief door kon testen? Misschien niet, misschien wel, dat weet ik niet. Maar ik ben er bijna zeker van dat er geen kwaad opzet in het spel zat.

Ergens midden september, enkele dagen voor het WK, kwam de Vlaamse Gemeenschap aan de deur van Leukemans kloppen voor een controle.

En ergens in november blijkt dat Björn Leukemans positief test op testosteron. Zijn ploeg schorst hem, maar Björn neemt van in het begin een standpunt in waar hij nooit van is afgeweken. "Ik weet wat er aan mijn lijf zit, en nooit heb ik een patch, gel of iets dergelijks van testosteron gebruikt".

Dan op 6 december werd ploegarts Sam Vermeire in alle stilte ontslagen door Predictor-Lotto. De buitenwereld zou dit pas later te weten komen, samen met het feit dat deze arts Björn Praesteron had voorgeschreven.

Er werd een B-staal onderzocht, en dat was ook positief. Björn werd ontslagen door zijn ploeg.

Björn kreeg de opdracht al zijn voedingssupplementen bij te houden in de hoop daar de sleutel te vinden. Bij die producten zat een doosje Prasteron, voorgeschreven door Sam Vermeire. Prasteron wordt in Amerika beschouwd als een voedinssupplement, maar hier staat het wel op de dopinglijst. Het is geen testosteron, het is een soort van voorloper van testosteron, maar bij de test op testosteron ga je er wel positief van testen.

Dokter Sam Vermeire ontkent niet dat hij Björn de Prasteron heeft voorgeschreven (zou dom zijn, het bewijs is er), maar hij ontkent wel dat dat de oorzaak is van de positieve plas. Bij het onderzoeken van het B-staal was ook meneer De Boer aanwezig. Die man heeft veel ervaring met dopingonderzoeken en zegt dat het wel van de Prasteron komt. En dat de testosterontest eigenlijk niet sluitend is aangezien ze niet enkel bij testosteron positief is, maar ook bij gelijkaardige hormonen.

De ethische code zegt dat een renner zelf verantwoordelijk is voor wat er zich in zijn lichaam bevindt. En dan heb je nog de WADA-code die zegt dat een renner vrijuit gaat als hij de mogelijkheid tot onschuld kan aantonen, hier door de arts die het product voorschreef.
Er is het bewuste doosje, met de handtekening van de dokter en er is zelfs een precedent, een gelijkaardige zaak waar vrijspraak het oordeel was. Natuurlijk heb je dan de arts die blijft beweren dat het niét van de Prasteron kwam. Wel, renner Björn Leukemans is zelfs bereid bijkomende tests te doen om te bewijzen dat het wél van de Prasteron komt. Dat wil WADA dan weer niet (waarom weet ik niet, te duur?). Dan is het toch simpel niet? Dan ziet de toekomst van Björn Leukemans er weer heel wat rooskleuriger uit. Vrijspraak lijkt me het enige rechtvaardige oordeel.
Oh, dan vergeet ik nog een element te vermelden. Advocaat Maeschalck had ook nog het volgende te zeggen: Je bent renner en bent in het bezit van een doosje Prasteron. Je surft naar de site van de Vlaamse Gemeenschap (www.dopinglijn.be) en kijkt bij de P. Prasteron staat er niet tussen, dus dan is het wel veilig zeker?

Je zou ten slotte echt eens (als je het dan nog niet zou gedaan hebben) het interview met Björn op Sporza moeten bekijken. Ik vind het echt een goed interview, Björn zit er met zijn uitspraken steeds vlak op. Hij heeft het moeilijk gehad met de uitlatingen van de journalisten. Dat is goed te verstaan. Zonder namen te noemen, toen er die positieve test was, zijn er harde dingen verschenen, nog erger alsof hij zou een moord gepleegd hebben. Dan kan ik terugkomen op een vorige uitspraak die ik gedaan heb op mijn blog: "Het zijn ook maar mensen". De journalist in kwestie vraagt Björn om zich eens in de plaats van de journalisten te plaatsen, waarop Björn goed antwoordt dat de journalisten zich ook eens in de plaats van de renner moeten zetten, en hen niet allemaal over dezelfde kam mogen scheren. Dan ook nog een mooie quote van Björn die ik jullie niet wil onthouden: " Als ik bij 100 mensen in hun apotheekkast zou gaan kijken, testen er 90 positief. Bij 90 mensen zit er doping in. Doping is nog steeds een medicijn. Als wij renners ziek zijn, moeten wij zwakkere geneesmiddelen nemen, we moeten wel sneller genezen zijn, om dan er meteen weer te staan, het klopt gewoon niet. "

Geen opmerkingen:

Free counter and web stats