zaterdag, april 15, 2006

Voorbeschouwing Amstel Gold Race





Met de Scheldeprijs is woensdag een eerste deel van de voorjaarsklassiekers afgesloten. Met de Amstel Gold Race zondag begint een tweede deel.
De renners van kasseikoersen mogen nu even op vakantie en er verschijnen grotendeels andere renners ten tonele. Mannen die aardig goed kunnen klimmen.
Vorig jaar won Danilo Di Luca, in een spurtje met 10. Die stunt dit jaar nog eens overdoen, zit er niet in. Danilo geeft forfait voor de Gold Race. Wie wint dan wel?

Björn Leukemans. Hij mijn persoonlijke favoriet. Vorig jaar was hij mee op het einde en behaalde een knappe 7de stek. Björn reed al een behoorlijk voorjaar met knappe dingen in Kuurne- Brussel- Kuurne en de Brabantse Pijl. Alleen in De Ronde van het Baskenland ging het mis, Björn kwam ten val en moest opgeven. Er waren wat vraagtekens maar het gaat de goeie richting uit. Hij is nog sterker dan vorig jaar en super gemotiveerd. Sommige mensen zullen niet aan hem denken als kanshebber om de Gold Race te winnen. In de wielergazet verwoorden ze perfect hoe dat komt: In tegenstelling tot Tom Boonen laat hij het achterste van z’n tong niet zien. Het zou zo mooi zijn voor Björn, na jaren van tegenslag, de grote overwinning die hij verdient, behalen.

Michael Boogerd is voor de meesten dé topfavoriet. Hij won al eens in 1999 en stapelde de voorbije jaren ereplaatsen op. Als Nederlander wil hij er natuurlijk telkens weer staan in de Amstel Gold Race. Alleen zien dat de breuk van z’n voetbeentje hem geen parten speelt en nog een minpuntje: hij heeft geen sprint in de benen.

Paolo Bettini kon nog nooit winnen maar heeft als kopman dit jaar een grote kans. Hij heeft dit seizoen al meermaals bewezen dat hij écht wel in vorm is en stelde zich in de Ronde van Vlaanderen volledig ten dienste van Tom Boonen. Misschien is het zondag aan hem om het vreugdegebaar te maken.

Davide Rebellin begon sterk aan het seizoen. Tot hij, net als Björn, in de Ronde van het Baskenland viel. Hij brak daarbij zijn rib. Er waren twijfels of hij al dan niet zou starten in Maastricht.

Ook Karsten Kroon zit bij de kanshebbers. Nu hij bij CSC zit, kan hij meer z’n eigen kans gaan dan bij Rabobank. Ook in de Brabantse Pijl toonde hij over een goed vormpeil te beschikken.

In ‘wielerrevue’ zat Björn Leukemans zelfs niet bij de kanshebbers, schande! Philippe Gilbert daarentegen wel. Ik vrees toch dat deze wedstrijd nog net iets te zwaar is voor hem.

Toch spijtig dat Pieter Mertens er, door z’n hernia, niet bij is.

Nog enkele namen: Thomas Dekker, Erik Dekker, Posthuma, Sanchez, Valverde, Freire...

Mijn 3 pronostiek :
1. Björn Leukemans
2. Michael Boogerd
3. Paolo Bettini

Ik kan het moeilijk verbergen, ik hoop écht (!!!) dat Björn Leukemans wint! Het zou zo mooi zijn en hij verdient het echt !
Succes Björn!

(Foto's: www.sport.be, www.bjornleukemans.be)

Free counter and web stats