zaterdag, april 22, 2006

Voorbeschouwing La Doyenne


Zowat alle grote ronderenners verschijnen aan de start in Luik. Ze mogen nu hun top nog niet bereiken, La Doyenne is een test om te zien hoever ze staan. Winnen is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Eén van die mannen is de winnaar van de vorige editie, Alexandre Vinokourov. De Kazak liet alle klassiekers aan zich voorbijgaan, maar wilde dan toch opnieuw starten in LBL. Eens kijken hoe de concurrentie het ervan afbrengt, dat is de boodschap.

Ook Ivan Basso, Danilo Di Luca en Damiano Cunego starten met hetzelfde devies. Het zit er wel in dat die eerste zal moeten werken voor de andere sterke mannen in z’n ploeg.

De kranten roepen hun wanhoop uit: Zonder Boonen ligt het Belgische wielrennen op z’n gat. We hebben Vansummeren, Van den Broeck, Gilbert, Merckx, Verbrugghe, Aerts ... allemaal mannen die de finale kunnen kleuren. Alleen, winnen? De eerste drie hebben nog wat jaren om progressie te maken en nadien zit het er wel in. De laatste drie zijn het winnen ‘verleerd’.
Björn Leukemans kan La Doyenne winnen, daarvan ben ik steevast overtuigd. Z’n krachten doseren en meegaan met de favorieten.

Michael Boogerd moet het nu eindelijk eens kunnen afmaken, wil hij niet in de geschiedenisboeken komen te staan als een renner van ‘net niet’.

Karsten Kroon en Frank Schleck, de andere sterke mannen van CSC. Karsten Kroon bewees al meermaals over een goed vormpeil te beschikken ( 2e Brabantse Pijl, 8e RvV, 4de AGR en woensdag 3de in de Waalse Pijl) maar kon het nog niet afmaken. Gesteund door een sterk CSC- blok, is Kroon één van de topfavorieten.

Of zou Alejandro Valverde de ‘dubbel’ kunnen lukken en zo in een selectief clubje terechtkomen? Bij de verkenning van LBL sprintte de Spanjaard op elke helling naar boven waarop hij telkens opnieuw lang moest wachten op z’n ploegmaats.
Paolo Bettini won La Doyenne al twee keer en is dit jaar opnieuw grote kanshebber. Toch moeten we zeggen dat het fameuze QSI-blok in de Ardense klassiekers heel wat minder sterk voor de dag komt dan in de kasseikoersen. De grootste hulp voor ‘de krekel’ wordt hoogstwaarschijnlijk Serge Baguet.

Nog enkele namen die kans hebben op winst: Davide Rebellin (die toch last blijkt te hebben van z’n gebroken rib), Sanchez, Sinkewitz, Astarloa, Perdiguero, Kessler...

Droomscenario: Er ontstaat en groepje van alle topfavorieten. Daarin ook Björn Leukemans. Zorro valt aan op Côte de Sint-Nicolas en alleen Michael Boogerd kan volgen. Het tempo van deze twee ligt zo verschroeiend hoog dat de achtervolgers alsmaar verder uitlopen. Boogie en Leuki rijden samen naar de meet. Michael zet de sprint van ver aan en probeert Björn zo te verrassen. Leukemans gaat daarentegen makkelijk over Boogerd en wint met sprekend gemak. Dirk De Wolf neemt al z’n woorden terug en de fans van Leukemans breken het kot af in den Trol!
1. Björn Leukemans
2. Michael Boogerd
3. Karsten Kroon
(Björn zet de Nederlanders dus een hak)




(Foto's: Marcel Koch, Photonews, Cyclingnews)

Geen opmerkingen:

Free counter and web stats