zondag, april 30, 2006

Mijn Droom...

Het einde van het schooljaar komt nabij en ze beginnen nu al met de studiekeuze. Wat ik in de tweede graad ga studeren, het bepaalt ook grotendeels welke richting in in de derde graad zal studeren. Voor mij wordt het kiezen tussen verder doen met Grieks- Latijn of Grieks laten vallen een gewoon Latijn verderdoen. In de laatste optie heb ik meer wiskunde en moet ik in principe in de derde graad ofwel Latijn- Wiskunde doen ofwel Latijn- Wetenschappen. Wiskunde oké nog, maar wetenschappen, ik weet nu al dat ik dat niet graag ga doen (ook al heb ik nog geen fysica of chemie gehad) en dat ik hoogstwaarschijnlijk dat ook niet nodig zal hebben voor wat ik later wil gaan doen. Het zal dus waarschijnlijk opnieuw Grieks- Latijn worden, daar ik graag een goeie taalbasis zou hebben. Vroeger wilde ik heel graag dierenarts worden, nu ben ik al lang van dat idee afgestapt. Opereren enzo, niks voor mij.
Mijn droom gaat helemaal andere richting op. Ik wil iets met wielrennen doen! Ik kan me niet meer voorstellen dat ik iets anders zou doen. Klein beginnen en dan hopelijk hogerop klimmen. Zoals ik al eens heb laten uitschijnen, een job als Karl Vannieuwkerke zou perfect zijn ;-) Eén ding is zeker: ik wil niet heel m’n leven op en bureau zitten en daar verslagjes schrijven. Ik wil in de koers zitten. In de sfeer zitten.
Het zal moeilijk worden, maar ik zal m’n best doen.

maandag, april 24, 2006

Karl Vannieuwkerke

Karl Vannieuwkerke out met hersenvliesontsteking. Het was een hele schok voor me toen ik het las.
Ik heb het echt wel voor Karl. De manier waarop hij over koers spreekt, de koers analyseert. Ik bewonder dat. Dat hij zelf koerst/ gekoerst heeft, heeft daar ook wel mee te maken. Nadat ik z'n boek las begreep ik hoe moeilijk dat is, het renner worden. De voorbeschouwingen, specials... die hij maakt zijn stuk voor stuk pareltjes. Neem nu tour 2005, prachtig toch? Elke avond ging ik (ook al was het buiten nog mooi weer) steevast voor de tv zitten.
Hij bracht me ook wat bij op muziekvlak. Hij zorgde ervoor dat ik van de muziek van Damien Rice ging houden. In de Tom Boonen- special hoorde ik bij de Ronde van Vlaanderen een mooi liedje. Ik ging er eens op zoeken en kocht zo de cd van Damien Rice. De job van Karl zou ik ook wel zien zitten:). Nu eens op de motor zitten, dan eens commentaar leveren, voorbeschouwing maken...

Nu maar hopen dat het de goeie richting uitgaat met Karl, zodat hij weer pareltjes kan afleveren. Alleszins via deze weg: Veel beterschap en moed, Karl!

zaterdag, april 22, 2006

Voorbeschouwing La Doyenne


Zowat alle grote ronderenners verschijnen aan de start in Luik. Ze mogen nu hun top nog niet bereiken, La Doyenne is een test om te zien hoever ze staan. Winnen is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Eén van die mannen is de winnaar van de vorige editie, Alexandre Vinokourov. De Kazak liet alle klassiekers aan zich voorbijgaan, maar wilde dan toch opnieuw starten in LBL. Eens kijken hoe de concurrentie het ervan afbrengt, dat is de boodschap.

Ook Ivan Basso, Danilo Di Luca en Damiano Cunego starten met hetzelfde devies. Het zit er wel in dat die eerste zal moeten werken voor de andere sterke mannen in z’n ploeg.

De kranten roepen hun wanhoop uit: Zonder Boonen ligt het Belgische wielrennen op z’n gat. We hebben Vansummeren, Van den Broeck, Gilbert, Merckx, Verbrugghe, Aerts ... allemaal mannen die de finale kunnen kleuren. Alleen, winnen? De eerste drie hebben nog wat jaren om progressie te maken en nadien zit het er wel in. De laatste drie zijn het winnen ‘verleerd’.
Björn Leukemans kan La Doyenne winnen, daarvan ben ik steevast overtuigd. Z’n krachten doseren en meegaan met de favorieten.

Michael Boogerd moet het nu eindelijk eens kunnen afmaken, wil hij niet in de geschiedenisboeken komen te staan als een renner van ‘net niet’.

Karsten Kroon en Frank Schleck, de andere sterke mannen van CSC. Karsten Kroon bewees al meermaals over een goed vormpeil te beschikken ( 2e Brabantse Pijl, 8e RvV, 4de AGR en woensdag 3de in de Waalse Pijl) maar kon het nog niet afmaken. Gesteund door een sterk CSC- blok, is Kroon één van de topfavorieten.

Of zou Alejandro Valverde de ‘dubbel’ kunnen lukken en zo in een selectief clubje terechtkomen? Bij de verkenning van LBL sprintte de Spanjaard op elke helling naar boven waarop hij telkens opnieuw lang moest wachten op z’n ploegmaats.
Paolo Bettini won La Doyenne al twee keer en is dit jaar opnieuw grote kanshebber. Toch moeten we zeggen dat het fameuze QSI-blok in de Ardense klassiekers heel wat minder sterk voor de dag komt dan in de kasseikoersen. De grootste hulp voor ‘de krekel’ wordt hoogstwaarschijnlijk Serge Baguet.

Nog enkele namen die kans hebben op winst: Davide Rebellin (die toch last blijkt te hebben van z’n gebroken rib), Sanchez, Sinkewitz, Astarloa, Perdiguero, Kessler...

Droomscenario: Er ontstaat en groepje van alle topfavorieten. Daarin ook Björn Leukemans. Zorro valt aan op Côte de Sint-Nicolas en alleen Michael Boogerd kan volgen. Het tempo van deze twee ligt zo verschroeiend hoog dat de achtervolgers alsmaar verder uitlopen. Boogie en Leuki rijden samen naar de meet. Michael zet de sprint van ver aan en probeert Björn zo te verrassen. Leukemans gaat daarentegen makkelijk over Boogerd en wint met sprekend gemak. Dirk De Wolf neemt al z’n woorden terug en de fans van Leukemans breken het kot af in den Trol!
1. Björn Leukemans
2. Michael Boogerd
3. Karsten Kroon
(Björn zet de Nederlanders dus een hak)




(Foto's: Marcel Koch, Photonews, Cyclingnews)

Waalse Pijl


Ik ben er wat laat mee, toch nog een kort verslag van de Waalse Pijl.

Alejandro Valverde, de sterke man in de koers, probeert er alleen vandoor te gaan. Dat lukt hem niet, de andere favorieten laten hem niet rijden. Stilletjes aan ontstaat er een kopgroep met daarin alle grote namen. 1 Belg is mee, Björn Leukemans. Wat Valverde niet lukte, lukt deze jongen wel. Op 2.5 km van de meet gaat hij er alleen vandoor. Gevoelens van euforie en angst vervullen m’n lichaam. Bidden dat hij het zou halen. Het was niet duidelijk, doordat de wedstrijd in beeld gebracht werd door de RTBF, maar aan de voet van de muur van Huy wordt Zorro ingehaald en overspoeld door topfavorieten. Het draaide uit op een pittig sprintje tussen Sanchez, Valverde en Kroon dat Alejandro makkelijk won. Eerste Belg werd Jurgen Van den Broeck, die een dijk van een voorjaar rijdt en zeker nog veel progressie zal maken.
Toch heel sterk van Björn, alleen jammer dat het tot niets draaide. Maar zoals hij zelf zegt, zo kwam hij tenminste in beeld.

dinsdag, april 18, 2006

Wielerbibliotheek

Ik heb al een kleine wielerbibliotheek:

* De helse tocht van een flandrien (Eerder op deze blog al eens besproken, maar reken ik niet helemaal bij m'n bibliotheek)
* Tifosi van de passie- Paul Himschoot
* Het jaar van Tom Boonen- Michel Wuyts
* Renner willen worden- Karl Vannieuwkerke
* De passie van Marc Van den Bossche : Wielrennen
* Rik Van Looy: monument voor een keizer- Roger De Maertelaere
* Merckx: mens & mythe- Philippe Brunel & Rik Vanwalleghem
* Het perfecte verzet- Patrick Cornillie
* Koarle! - Backelandt, Cornillie, Vanwalleghem
* Renners sterven niet- Willie Verhegge

Nog niet allemaal uitgelezen, maar ik kom er wel toe!

zaterdag, april 15, 2006

Voorbeschouwing Amstel Gold Race





Met de Scheldeprijs is woensdag een eerste deel van de voorjaarsklassiekers afgesloten. Met de Amstel Gold Race zondag begint een tweede deel.
De renners van kasseikoersen mogen nu even op vakantie en er verschijnen grotendeels andere renners ten tonele. Mannen die aardig goed kunnen klimmen.
Vorig jaar won Danilo Di Luca, in een spurtje met 10. Die stunt dit jaar nog eens overdoen, zit er niet in. Danilo geeft forfait voor de Gold Race. Wie wint dan wel?

Björn Leukemans. Hij mijn persoonlijke favoriet. Vorig jaar was hij mee op het einde en behaalde een knappe 7de stek. Björn reed al een behoorlijk voorjaar met knappe dingen in Kuurne- Brussel- Kuurne en de Brabantse Pijl. Alleen in De Ronde van het Baskenland ging het mis, Björn kwam ten val en moest opgeven. Er waren wat vraagtekens maar het gaat de goeie richting uit. Hij is nog sterker dan vorig jaar en super gemotiveerd. Sommige mensen zullen niet aan hem denken als kanshebber om de Gold Race te winnen. In de wielergazet verwoorden ze perfect hoe dat komt: In tegenstelling tot Tom Boonen laat hij het achterste van z’n tong niet zien. Het zou zo mooi zijn voor Björn, na jaren van tegenslag, de grote overwinning die hij verdient, behalen.

Michael Boogerd is voor de meesten dé topfavoriet. Hij won al eens in 1999 en stapelde de voorbije jaren ereplaatsen op. Als Nederlander wil hij er natuurlijk telkens weer staan in de Amstel Gold Race. Alleen zien dat de breuk van z’n voetbeentje hem geen parten speelt en nog een minpuntje: hij heeft geen sprint in de benen.

Paolo Bettini kon nog nooit winnen maar heeft als kopman dit jaar een grote kans. Hij heeft dit seizoen al meermaals bewezen dat hij écht wel in vorm is en stelde zich in de Ronde van Vlaanderen volledig ten dienste van Tom Boonen. Misschien is het zondag aan hem om het vreugdegebaar te maken.

Davide Rebellin begon sterk aan het seizoen. Tot hij, net als Björn, in de Ronde van het Baskenland viel. Hij brak daarbij zijn rib. Er waren twijfels of hij al dan niet zou starten in Maastricht.

Ook Karsten Kroon zit bij de kanshebbers. Nu hij bij CSC zit, kan hij meer z’n eigen kans gaan dan bij Rabobank. Ook in de Brabantse Pijl toonde hij over een goed vormpeil te beschikken.

In ‘wielerrevue’ zat Björn Leukemans zelfs niet bij de kanshebbers, schande! Philippe Gilbert daarentegen wel. Ik vrees toch dat deze wedstrijd nog net iets te zwaar is voor hem.

Toch spijtig dat Pieter Mertens er, door z’n hernia, niet bij is.

Nog enkele namen: Thomas Dekker, Erik Dekker, Posthuma, Sanchez, Valverde, Freire...

Mijn 3 pronostiek :
1. Björn Leukemans
2. Michael Boogerd
3. Paolo Bettini

Ik kan het moeilijk verbergen, ik hoop écht (!!!) dat Björn Leukemans wint! Het zou zo mooi zijn en hij verdient het echt !
Succes Björn!

(Foto's: www.sport.be, www.bjornleukemans.be)

donderdag, april 13, 2006

Uit de kast...

Als klein meisje ging ik elk jaar met m'n grootouders naar Oostduinkerke. Zo ook in de paasvakantie. Toen was het meestal de 3daagse van De Panne- Koksijde, die bijna aan de deur van ons appartement voorbijkwam. Samen met m'n opa ging ik telkens kijken. Meestal in Oostduinkerke zelf. Ik herinner me ook dat we eens naar een tijdrit gaan kijken zijn in... Koksijde denk ik. Ik had toen Peter Van Petegem goed kunnen zien, fier was ik.
Ik ging dus eens naar een gewone rit ging kijken in Oostduinkerke en toen de renners voorbijgekomen waren, zag ik in de regen een bevoorradingszakje liggen. Ik nam het mee naar huis en waste het. Ik heb het nog steeds, jaren gekoesterd. Het is van een vrijwel onbekende ploeg, die nu trouwens niet meer bestaat. 'Bonjour'.
Ik kan niet juist zeggen welk jaar het was, ik schat zo 2001, 2002.

Officieel Wielerboek '06

Het Laatste Nieuws kwam een paar weken geleden met een stickerboek over wielrennen op de proppen. Heel blij was ik, eindelijk eens iets anders dan dat voetbal altijd! Heel gedreven kleef ik nu elke dag de stickers in. Ik heb nog niet alles gelezen, maar terwijl ik zo aan het plakken was, stootte ik toch op enkele fouten. Dat Nick Nuyens in 2004 de Omloop won, McEwen dit jaar de 3daagse van West- Vlaanderen... en nog enkele anderen. Niet dat het een grote schande is, maar toch. Ik heb getwijfeld, maar stuurde toch een mail naar Het Laatste Nieuws, met daarin de fouten opgesomd. Ik vroeg heel vriendelijk of ze mij, ook al vonden ze dat ik ongelijk had, toch een mail wilden terugsturen. Tot mijn grote vreugde deden ze dat. Zie hier:

Geachte mevrouw, beste lezeres,

wij hebben uw reactie via onze website ontvangen. U bent duidelijk niet alleen wielerfan maar tegelijkertijd kenner.
In ons stickerboek zijn inderdaad enkele fouten geslopen. U hebt volkomen gelijk en we willen ons daar ook voor verontschuldigen.
Wij hopen niettemin dat u er voldoende plezier aan beleeft en wensen u verder nog veel leesplezier in onze uitgaven.


Vriendelijke groeten,

Linda Marcelis
Voor de redactie

Ik was toch wel gecharmeerd en de fouten zijn ineens vergeten.

maandag, april 10, 2006

Uit de oude doos...

Ik was het eerlijk gezegd al vergeten, tot ik het niet zo lang tegenkwam. In het vierde leerjaar heb ik eens mijn spreekbeurt gedaan over de Ronde van Vlaanderen van dat jaar. Het was de editie van 2002. Ik ging in Denderwindeke kijken en mijn opa maakte voor mij een verslag. Dat verslag heb ik op school verteld/voorgelezen en ik nam ook krantenknipsels mee, nu weet ik het opnieuw. Onlangs vond ik dat verslag, geschreven door m’n opa. De krantenknipsels heb ik spijtig genoeg niet meer. Het verslag heb ik letterlijk overgetypt:

De Ronde van vlaanderen is één van de mooiste wielerklassiekers. De Renners starten in Brugge. Na 15 km begint Erwin Thijs aan een monstervlucht en hij wordt slechts bijgebeend juist voor de “muur” te Geraardsbergen. Na de beklimming van de “muur” vormt zich een kopgroep met Museeuw, Van Petegem, Tafi, Nardello en Hincapie. Tafi probeert meermaals te ontsnappen maar Museeuw en Van Petegem halen hem telkens terug. Voorbij Denderwindeke plaatst tafi opnieuw een aanval en dat is de goede. Hij rijdt alleen naar Meerbeke en wint zo voor de eerste maal de ronde van vlaanderen. Johan Museeuw wint de spurt van het groepje achtervolgers en wordt tweede. Van Petegem is derde. Hicapie vierde en Nardello vijfde. Nardello is een ploegmaat van Tafi en heeft hem flink geholpen met zijn overwinning. Museeuw was niettegenstaande zijn tweede plaats zwaar ontgoocheld want hij wou graag de ronde voor de vierde maal winnen om in schoonheid zijn wielerloopbaan af te sluiten.

Het zat dus al in mij, maar niet zo hevig als nu.

zondag, april 09, 2006

Schrappen Hoste en Van Petegem

Vandaag naar Parijs- Roubaix gekeken. Een korte interpretatie van me zie hier: http://dewielergazet.info/?contentid=1406
Cancellara wint dus. Wat me op de maag ligt is de deklassering van de Peet en Hoste. Ze hadden ze meteen uit de wedstrijd moeten halen of tegenhouden. Ze hebben zich nog kapot gereden nadien en voor wat? Tom Boonen wordt zo tweede, terwijl hij Leif en Peter niet kon volgen. Het is ronduit belachlijk van de UCI. Als je er dan nog eens dieper op ingaat, wordt het nog erger. Ze zijn helemaal niet consequent. Dat had ik eerst niet gezien, maar nu dus wel: als Fabian komt aangereden springt het licht op rood, hij houdt er geen rekening mee en rijdt door. Volgens het fameuze reglement mag dat niet. Een halve minuut komen Guslev, Hoste en Van Petegem dan en op dat moment gaan de barelen dicht. Ze rijden door, maar er is nog geen trein te zien. Nog eens een halve minuut later komt het groepje met Boonen, Flecha en Ballan en op dat moment komt de goederentrein voorbij. Ze kunnen niet anders dan stoppen. Als hij voorbij is, rijden ze door. Terwijl het licht nog op rood staat. De eerste die reglementair correct is, is Bernhard Eisel. Hij zou dus moeten winnen, als de UCI consequent is. Mijn mening is dat niemand moet geschorst worden. De Polle moet tweede worden en De Peet derde. Ik vind het oneerlijk. Ofwel iedereen, ofwel niemand.
Voor mijn Megabike heeft het ook gevolgen. Leif Hoste en Peter Van Petegem zitten in m’n ploeg. Ik heb vandaag nog gescoord met Boonen, Nuyens, Van Impe, Ballan, Flecha, Klier en Scheirlinckx, wat me een 359ste plaats op 32099 opleverd. Niet slecht, al zeg ik het zelf, alleen spijtig dat ik geen punten kreeg voor Hoste en Van Petegem.
Free counter and web stats