dinsdag, juli 18, 2006

Alpe d'Huez


Dat Frank Schleck gene pannenkoek is, dat wisten we wel al langer. Maar dat hij in staat zou zijn om te winnen op Alpe d'Huez dat is voor mij toch eerlijk gezegd verrassend. Wat een prachtige etappe! Binnen zitten als het buiten zo'n prachtig weer is, is niet altijd zo leuk. Maar het was de moeite waard. De tengere Schleck zien klimmen, is een streling voor het oog. Samen met Damiano Cunego en Mazzoleni was hij de overlevende van een groep van 25 renners, met daarin ook ook Axel Merckx. Cunego oogde heel sterk en gaf er op tijd en stond eens een snok aan. Hoe sterk ben je als je in volle klim nog rustig een praatje kan maken? Schleck en Cunego voelden elkaar perfect aan en namen elk een deel van het kopwerk op zich. Maar er zat een profiteurke tussen. Mazzoleni bleef telkens in derde positie zitten en nam geen enkele keer over. Dat zinde Cunego helemaal niet. Opnieuw in volle klim maakte hij zich kwaad en zwierde met de armen. 'Il piccolo principe' maakte er dan korte metten mee door het tempo nog eens op de drijven en Mazzoleni te lossen. De Italiaan van Lampre beklom dansend Alpe d'Huez en probeerde soms eens afstand te nemen van de voormalig Luxemburgs kampioen Frank Schleck. Die bleef steeds op z'n eigen tempo en in het zadel klimmen en beende Cunego steeds bij. Vrijwel één keer plaatste de Luxemburger een tempo-versnelling. Die bleek fataal te zijn voor de Italiaan. Achter de rug van Schleck zagen we Cunego stilletjesaan kleiner worden. De dolgelukkige Frank Schleck won uiteindelijk met 11 seconden voorsprong op Damiano Cunego.

Eigenlijk is het na vandaag niet meer zo'n groot vraagteken wie de Tour zal gaan winnen. Floyd Landis zette z'n voornaamste concurrenten op achterstand. Wat een superhelper heeft Landis aan Axel Merckx! Zoals eerder gezegd maakte de Belg van Phonak ook deel uit van de 25-koppige groep aan het begin van de wedstrijd. Axel wachtte z'n ploegmaat op, gaf hem z'n drinkbus en verrichtte nog wat kopwerk. Hij mag z'n pollekes kussen met zo'n helper. Klöden kwam ook goed voor de dag, maar die was eerder deze Tour al op achterstand gezet door Floyd. Z'n naaste concurrenten: Menchov kende een slechte dag en wat dan gezegd van Cadel Evans...
Morgen komt er nog een mooie rit en tenzij Floyd Landis een serieuze inzinking zou krijgen, behoudt hij z'n trui tot zondag en zal de champagne klinken. Zeker als je weet dat er zaterdag nog een tijdrit volgt, spek naar de bek van de Amerikaan.
En nadien kan hij z'n heup gaan vernieuwen. Ik vind het toch maar vreemd dat hij dit midden in de Tour vermeldt. Maarjah...
Mijn persoonlijke favoriet zal hoogstwaarschijnlijk de Tour dit jaar niet winnen. Ik hoop op Top-3, met het oog op de tijdrit van zaterdag zit dat er misschien nog in.

Tom Boonen gaf vandaag op. De criticasters zullen al opnieuw in actie zijn geschoten. Hij schreeuwt het voor de Tour uit: IK ben de beste sprinter! Hij wint geen rit. Hij draagt wel 4 dagen de gele trui. Maar dat is voor wielerminnend Vlaanderen misschien net niet genoeg. We zijn moeilijk, onze honger is niet gemakkelijk gestild.
Zonder pech schittert McEwen zondag op de Champs-Elysées met de groene trui om z'n lenden. Hij zal hem niet gestolen hebben.

Zelf denk ik er niet meteen aan om de renners op Alpe d'Huez te gaan aanmoedigen. Ik kan me soms zo ergeren aan sommige mensen die daar staan. Op sommige plaatsen staat het zwart van het volk en zie je met wat moeite te weg nog liggen. Op het allerlaatste moment gaat de massa opzij. En sommige mensen vinden het zo leuk om vlak naast hun favorieten mee te hollen en te brullen. Vlagjes in de handen... straks tussen de spaken.

(Foto: www.revue.lu)

Geen opmerkingen:

Free counter and web stats