vrijdag, maart 31, 2006

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen



Zondag wordt Vlaanderens Mooiste opnieuw gereden. In Meerbeke als eerste
over de meet komen is zowat een synoniem voor eeuwige roem. Boonen deed het vorig
jaar, na een ijzingwekkende solo. Ook dit jaar lijkt er niet veel aan de
overmacht van Tom te doen. De meesten verliezen nu al, door met een
verkeerde ingesteldheid aan de start te komen. Ze fietsen voor de tweede
plaats. Toch zijn er enkele mannen die Tom Boonen het vuur aan de schenen
kunnen leggen en hopelijk nog meer dan dat.
Leif Hoste bijvoorbeeld. Hij is
erg gemotiveerd. Hij won de laatste voorbereiding op de Ronde, de 3-daagse
van de Panne en bewees in de rit naar Zottegem dat hij ook een sprint in de
benen heeft. In de E3 kwam hij ook goed voor de dag, maar moest het
onderspit delven tegenover Boonen en Ballan.
Stijn Devolder, nog zo'n lastige klant. Zijn piek zou er nu zo moeten komen.
Het wordt nu nog een kwestie van zijn cartouche niet te vroeg in de wedstrijd te verschieten.
Niet te kwistig omspelen met z'n krachten, dat moet hij nog een beetje
leren.
Andreas Klier, ook een van m'n favorieten. Won nog niet bijster veel in z'n
carrière, maar stond er wel in de E3 én Ronde van Vlaanderen. Ik heb via
goeie bron vernomen dat hij er zondag zal staan. (Met dank aan Marc Defrere
van het benzinestation in Denderwindeke, waar Andreas Klier en z'n vrouw
vaste klant zijn) Klier maakte al een behoorlijke indruk in Harelbeke maar
moest zich uiteindelijk ook de mindere tonen tegenover Tom en Alessandro
Ballan.
Dan hebben we ook nog Van Petegem. 2 en 9 april, dat zijn Peter's dagen. Dan
wil hij er staan, top zijn. Marc Coucke van Omega Pharma (en dus
hoofdsponsor van Peter) legt de lat voor Peter zeer hoog. Nu moet het
gebeuren. De laatste overwinning van de Zwarte van Brakel dateert al van
2003. Toen hij in de legende trad, de magische dubbel won. Dit jaar nog eens
winnen en op dat gloriemoment een punt achter z'n carrière zetten, het zou een
bekroning zijn.
Alessandro Ballan, dé te kloppen man voor Boonen. Vorig jaar al deed deze 25-jarige knaap het goed; kon Boonen, Van Petegem en Klier goed volgen op de bosberg. Dit jaar is hij nóg sterker. Kijk maar naar Milaan-SanRemo, E-3 prijs Harelbeke...
Dan hebben we nog Steegmans, die na een vreselijke val in de driedaagse toch met nieuwe moed aan de Ronde start, Erik Dekker die z'n laatste Ronde rijdt en super gemotiveerd is, Nick Nuyens die een zeer goede indruk maakt en het dit jaar ook al eens kon afmaken, de andere Quick.Step'ers...
Het zal ongetwijfeld een spannende strijd worden, strijd der titanen. Tot mijn grote spijt zal ik hem niet live kunnen zien. Ik vertrek straks naar Tirol, op skivakantie met school. Ronde van Vlaanderen en Gent- Wevelgem moet ik laten schieten. Zaterdag 8 april ben ik er weer, net op tijd voor De Hel van Het Noorden. Natuurlijk heb ik het thuisfront de instructies gegeven van wat ze allemaal moeten opnemen.

maandag, maart 27, 2006

Brabantse Pijl




Gisteren dan toch naar de Brabantse Pijl gaan kijken. Ik had getwijfeld omdat het nog examens zijn, maar maandag had ik nog een dag vrij en ja, koers is m’n lang leven dus... ;-).

We hadden een mooie plaats, vlak aan de aankomst (juist een meter erna ofzo). Ze reden nog 5 plaatselijke ronden in Alsemberg, dus perfect. Recht voor ons, aan de overkant, stond het ‘kotje’ van Michel Wuyts.
Hij was constant aan het zoeken in de fiches van de renners. Ik die dacht dat hij dat allemaal wist van die renners en niet eens wist dat hij er zo’n had... naïef wel :). In de eerste doortocht was er een groepje renners op kop : (foto)
Die hielden niet bijster lang stand. Davitamon verzette bergen werk, elke keer trokken ze voorraan aan het peloton: (foto)
Ineens zag ik een renner van Lampre traag voorbijfietsen. Ballan? Dacht ik in een reflex, inderdaad, de dag ervoor nog 2de en nu al opgegeven. Twee dagen na elkaar is moeilijk.
Er geraakte af en toe een groepje weg (De Groot, Tankink en Baguet o.a.) En dan, een groepje waarvan ik uit het diepste van mijn hart hoopte dat het stand ging houden: Willems, De Groot, Vasseur, Nuyens, Arvesen, Kroon én Leukemans. Oscar Freire besefte dat dit wel eens de beslissende vlucht kon zijn en reed er naar toe.
Dit mooi liedje kon niet lang duren en op de Bruine Put kwam het tot een algemene hergroepering.
Uiteindelijk begon een groepje (Freire, Nuyens, Flecha en Kroon) aan de Alsemberg. Als je met Freire naar de meet gaat, ben je geklopt. Dat dacht Nuyens ook en kreeg Kroon mee. Maar Karsten wilde niet werken en zo ging het dus niet. Het werd een sprint, die Flecha van ver aantrok en Freire met groot gemak won. Laat ik het niet onder stoelen of banken steken, ik ben niet blij met het resultaat. Leukemans was de sterke man! Ik heb ook hard geroepen voor hem :)! Hij moest reageren op alles wat bewoog, daar is dus geen doen aan en zo moest hij een beetje gokken. Op het einde zaten er ook nog maar 2 mannetjes (Vansummeren en Leukemans) van Davitamon en een stuk of 6 van Quick.Step. Björn reed nochtans heel attent maar miste de juiste vlucht. Die ontstond op een vlak stuk, misschien is dat ook een reden waarom hij er niet bij was, moest het nu op een bergachtig stukje onstaan zijn was hij er waarschijnlijk wel bijgeweest.
Björn zegt zelf dat z’n piek nog net iets later komt. Dat belooft voor de Amstel Gold Race en Luik- Bastenaken- Luik! :D


De wedstrijd was dus gedaan en er kwam nog het podium enzo. Ik wilde nog enkele foto’s ter herinnering nemen. Van het podium heb ik er enkele, niet goed gelukt want er stonden veel hoge mensen voor mij... :)
Dan trok het meeste volk een beetje weg. Tijd voor de journalisten om te interviewen. Ik heb, al zeg ik het zelf, toch enkele mooie foto’s kunnen trekken. Er was een mevrouw die een beetje de ‘bewaking’ deed voor het tentje waar Karsten Kroon stond en waarlangs je naar Nick Nuyens kon die ook interviews gaf. Ze deed het teken dat ik gerust mocht binnengaan en gaf me een knipoog. Dat was nog al wat. Ik kon recht voor de renners staan en foto’s nemen. Daar zag ik twee tegengestelden. Karsten Kroon diep ontgoocheld en moest tranen bedwingen en Nick Nuyens vriendelijk en opgewekt interviews geven. Maar, wat is hij ook al populair geworden! ‘Niiiiiick!!! Mag ik u pet??’ Tientallen keren riepen jongens naar hem.


Meer foto's : http://www.flickr.com/photos/53035257@N00/
(Foto's : Copyright Céline Verstraete)

zaterdag, maart 25, 2006

Dopingzaak

U heeft er wellicht al van gehoord. Het Gerechtelijk Parket van Turnhout die een aantal renners en bodybuilders een bezoekje bracht en daar verboden middelen vond. Er werden nu ook al namen genoemd. Geert Omloop, Peter Van Santvliet, Peter Wuyts, Jan Verstraeten... én Dave Bruylandts. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen zegt men. Deze laatste stoot zich nu (alles bij elkaar) al voor de derde keer aan dezelfde steen. Hij heeft nu juist bijna zijn straf van 18 maanden voor het gebruik van epo uitgezeten en zou op 2 april opnieuw beginnen koersen. In de Cyclo Sprint van april stond er zelfs een heus interview met hem over zijn ‘comeback’. Het ziet er naar uit dat die nog een tijdje uit zal blijven, of er waarschijnlijk zelfs nooit zal komen. Weet u zelfs wat er gevonden is? Chinese epo... Geen idee wat dat is en wat ze ermee bedoelen. Maar Chinese epo was niet de enige vondst. IGF-1, een nieuw wonderproduct zo blijkt. Zet vet om in spieren en is voorlopig nog niet op te sporen. Maar het is ook erg risicovol. “Omdat het hart ook een spier is, kunnen de bloedvaten die groei niet volgen. Dat leidt onvermijdelijk tot hartinfarcten”, aldus sportdokter Chris Goossens. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Boonen scoort Hattrick.


Wat we eigenlijk al wisten, is vandaag nog maar eens bevestigd. Tom Boonen is sterk, te sterk voor de tegenstand eigenlijk. Voor de aanvang van deze E3-prijs verwachtte ik echt veel van Steegmans. De te kloppen man voor Boonen. Niet dus, nog niet.

Ik zat al van 14u30 voor het scherm, ik wilde niks missen van deze ‘kleine Ronde van Vlaanderen’. Het was weeral de moeite. Volderken, een man naar mijn hart. Geven, geven, geven! Té veel waarschijnlijk, want op het einde zat hij, na al die toch wel mooie inspanningen, erdoor. Ik zag vandaag ook een héle goede Jurgen Van Den Broeck, beloftevol! Toen Boonen eens even doortrok kon Staf Scheirlinckx (raad eens, ook bij de Keissekes ;-)) goed mee.
Ook Van Petegem. Dat groepje hield niet lang stand. Dan maar over naar de beslissende aanval: op de Paterberg viel Alessandro Ballan aan. Iedereen reed toen in ‘het gootje’ dus het was wel goed gezien van hem. De verloren kans in Milaan- SanRemo zat nog fris in het geheugen van Tom Boonen en hij zag dit als de ultieme kans. Behendig sprong hij uit het gootje op de kasseien en ging Ballan achterna. Ook Klier probeerde nog, maar McEwen zat een beetje in de weg (en de conditie was misschien nét niet goed genoeg om er naartoe te springen). Al redelijk snel was het duidelijk dat de vogels gevlogen waren. Eerst probeerden Klier en Van Petegem een tegenaanval te plaatsen maar mislukten in hun opzet. Uiteindelijk ging Leif Hoste samen met Aart Vierhouten en Bert De Waele in het offensief, maar veel dichter kwamen ze niet. Ballan ging op kop de Gentsestraat in, misschien niet slim, maar wat kon hij doen? Alessandro keek naar rechts en links ging Tom voluit door. Laten we eerlijk zijn, het is zo mooi als hij wint, écht kippevel. Ook had ik vandaag graag Steegmans of Klier of Van Petegem zien winnen. Maar zoals gezegd, ze komen echt te kort. Boonen, 3 keer op rij, net zoals Rik Van Looy en Jan Raas. De harde woorden van Marc Coucke hebben blijkbaar toch wat resultaat gehad, Van Petegem heeft zich vandaag getoond. Ook was hij de beste van Davitamon- Lotto. Op het einde bleef hij als einige over. Ik vrees ervoor of het de komende weken nog eens raak zal zijn. Ik gun het hem wel, Parijs- Roubaix ofzo winnen en dan stoppen op een hoogtepunt. Zou mooi zijn. Boonen en co. hebben nog vele jaren, maar voor hem loopt het toch stilletjes aan ten einde. Klier gaf na de wedstrijd een interview en kan opvallend goed Nederlands (met een Duits accent weliswaar) hij woont dan ook in Denderwindeke. (Kan ik met de fiets naartoe gaan, niet ver van m'n deur :))
Boonen scoort vandaag Hattrick en gaat voor 'de Tripple' (E-3+ RvV+P-R)
Dé vraag blijft natuurlijk wie Tom Boonen in Vlaanderens Mooiste en De Hel van het Noorden zal kloppen.
Het lijkt of we een klein ‘Merckx-tijdperk’ ingaan. Met daarin Tom Boonen steevast als leider in de Vlaamse klassiekers.
Winnen, ties simpel ééh?!




(Foto's: www.sport.be)

vrijdag, maart 24, 2006

Vinokourov en Luik- Bastenaken- Luik.

Alexander Vinokourov rijdt Luik- Bastenaken- Luik, de koers die hij vorig jaar, net voor Jens Voigt, won. Blij, heel blij ben ik. Hij ging hem eerst niet rijden om zich uitermate voor te bereiden op de Tour. Ik heb het wel voor Vino, hij doet me het beredeneerd koersen van Lance Armstrong vergeten. Hij won zelf al meerdere keren de Tour, volgens Marc Van Den Bossche. Gelijk heeft hij.
Ik ben ook blij dat hij T-Mobile (én Ullrich) heeft verlaten en ingeruild voor Liberty Seguros. Trouwens, hij doet het al uitstekend dit seizoen! Hij won het eindklassement van Ronde van Castilië en Leon + twee ritten erin.

Opgepast Philippe (Gilbert), dit is een te kloppen man!




(Foto: www.sporza.be)

donderdag, maart 23, 2006

Dwars door Vlaanderen

Tegen morgen (donderdag) moet ik biologie en aardrijkskunde leren. Industrie... Beikest
Ik zie geen enkele optie waarin ik dat later zal nodig hebben. Maar dit terzijde, over naar wat echt belangrijk is: koers!

Ik heb een uurtje gepauzeerd en naar de laatste 40 km gekeken van Dwars door Vlaanderen. Blijkbaar was Tom Boonen echt goed, of voelde hij zich echt goed. Ik heb er te weinig van gezien om het te kunnen beoordelen maar ik vond dat hij op sommige momenten nogal dom reed. Op verschillende bergen viel hij aan en op een gegeven moment zat hij in een groepje met Nick Nuyens, McEwen en anderen waaronder een renner van de continentale ploeg Jartazi. Ineens moest hij lossen. Straf toch? De wereldkampioen moet lossen en de renner van Jartazi kan nog vlot mee. Niet dat ik die renners van die kleinere ploegen onderschat, integendeel.
Ook Steegmans was opnieuw erg sterk, hij reed sterker dan hij slim was (de woorden van Piet Steegmans :)). Maar het bewijs dat zijn conditie goed is, kwam er nog maar eens.

De winnaar was toch echt wel onverwacht. Ik had er wel al van gehoord, Frederik Veuchelen, licenciaat lichamelijke opvoeding, maar dat was het dan. Wie voor de wedstrijd gezegd heeft dat hij zou winnen, chapeau!
VDB ( Frank Vandenbroucke, niet Jurgen Van Den Broeck) was in het begin niet te zien (vooraan dan, hij was wél te zien achteraan) Toen het peloton echter de achtervolging inzette op de koplopers Veuchelen en Boucher (van Unibet.com, ploeg van VDB dus) kwam hij op de voorste rij afstoppingswerk doen. Stijn Devolder kreeg het ervan op z'n heupen en probeerde erover te gaan, maar juist op dat moment versnelde VDB. Tot groot ongenoegen van Volderken. Wel grappig om te zien.
Terug over naar de koplopers dan.
Op een gegeven moment doet Frederik met zijn elleboog het teken naar Boucher van : Pakt eens over, jong! Maar Boucher had moeten lossen. De uitgesproken kans voor Frederik Veuchelen: voluit gaan!
Het peloton hoopte toch nog op een sprint en vooral Davitamon was rijkelijk vertegenwoordigd op de eerste rij. Ik heb vandaag ook een sterke Bert Roesems gezien, vorige week nog winnaar van Nokere Koerse, vandaag in dienst van McEwen. Die zien we hopelijk in Parijs- Roubaix!
Ook Van Petegem liet zich zien, hij moet wel, Marc Coucke heeft het gezegd, zijn laatste kans.
Het peloton raapte Boucher op en ik had twijfels over Veuchelen: haalt ie het of haalt ie het niet
Ik hoopte vol overtuiging het eerste. Ik gunde hem het van harte.
Het was flirten met de seconden, maar hij haalde het! De eerste profoverwinning voor deze 27-jarige Veuchelen en wat voor één! Niet veel later werd er gespurt voor de 2de plaats. Boonen ging voluit en het zag er naar uit dat hij tweede ging worden. Ineens (vraag me niet waarom) stop hij. Zo wordt hij 5de. Hij doet vreemd hoor...
Na de wedstrijd interviewde Karl Vannieuwkerke hem. Hij draagde de overwinning op aan zijn vader, een fervent wielertoerist, die enkele weken geleden gevallen was toen hij de Cipressa afdaalde. Het zag er slecht uit voor hem maar nu gaat het al beter. Toen hij dat zei kreeg Frederik het moeilijk. Dan breekt m'n hart.
Ik kan zeggen dat ik zeer tevreden ben met deze winnaar. Dat deze overwinning de opening van de poort moge zijn naar nog mooie zeges!

__
Straks komt er nog een post, gewijd aan Boonen en iets dat me serieus op m'n maag ligt.

zaterdag, maart 18, 2006

Milaan-SanRemo

Petacchi- Boonen? In de kranten hadden ze bijna nergens anders oog voor. Neenee, Pozzato!
Ik moet zeggen dat ik niet bijster veel heb gezien van de koers. (reden, zie vorige post) Mijn papa heeft me wel op de hoogte gehouden en naar het schijnt heeft Nick Nuyens prachtig werk geleverd voor Tom Boonen.

Op het einde (de flanken) van de Poggio trok Alessandro Ballan fors door. En er zat snee op, amai! Hij was echt sterk. Ook Pozzato kon makkelijk meegaan. Uiteindelijk heeft de aanval van Ballan Filippo de overwinning opgeleverd, denk ik.
De kopgroep met daarin ook de sterkte Luxemburgse kampioen Schleck viel na een tijdje echter stil en er kwam een hergroepering, of toch zo ongeveer. Nocentini probeerde er nog van weg te rijden waarop Pipo het gat opnieuw dichtreed en er meteen zelf overging .
Michel Wuyts ging nog even door met het duel Boonen- Petacchi en zag niet dat Pipo Pozzato z'n voorsprong al te groot was. Echt sjiek van de amper 24-jarige Italiaan en hij heeft de overwinning zeker niet gestolen. Maar ik wil toch nog even iets zeggen over het 'duel'. Als je Pozzato wegdenkt en even kijkt naar hoe Tom en Alessandro het ervan afbrengen, komt Boonen toch echt wel te kort. Of hield hij zich gewoon in omdat hij wist dat z'n ploegmaat ging winnen? Mmmh... HIj was alleszins heel blij en verloor door z'n vreugdegebaar nog z'n derde plaats.

Ik wil toch nog zeker de aandacht besteden aan een andere persoon. Wie werd er tweede Belg? Jaja, den Björn Leukemans :D 26ste plaats, mooi toch! Hij kwam wel geen één keer in beeld, typisch. Moest hij nog iets beter verkend hebben zou hij nog dichter geëindigd zijn zegt hij zelf. Dikke proficiat! McEwen ondervond toch wat hinder van z'n val in de driedaagse: op de Cipressa kreeg hij het moeilijk.

Toch blij dat Filippo gewonnen heeft en niet Petacchi.
Morgen GP Rudy Dhaenens, maar ja ik moet leren :(...



Foto's : www.sport.be

vrijdag, maart 17, 2006

Examens/ Voorbeschouwing

Ik zal het nu al zeggen.
Maandag beginnen de examens (Latijn) tot de woensdag nadien (Grieks). Dat betekent dus dat ik anderhalve week weinig of niet op internet zal komen. Het is maar dat jullie het weten.
Morgen Milaan-SanRemo. Dat is dan mijn pauze (het laatste uur).
Ik heb vorige nacht gedroomd over Milaan-SanRemo. Ik weet hem niet precies meer, maar het ging ongeveer zo:
Ik was in slaap gevallen tijdens de uitzending op Sporza en toen ik wakker werd zeiden m'n ouders dat Gert Steegmans had gewonnen. Ik kon het echt niet geloven, maar toen ik de opgenomen beelden bekeek, zag ik dat het waar was. Gert gaf alle sprinters lik op stuk en won Milaan-SanRemo. Maar ik weet niet eens of hij meedoet, ik denk zelfs van niet.

Ik zal ondertussen ook een voorbeschouwing geven.
Mijn eigenlijke droomscenario is dat Björn Leukemans op de Poggio ofzo wegglipt en solo wint. Dat zou echt mooi zijn. De kans dat dat uitkomt is echter relatief klein. Hij zal moeten werken voor McEwen.
Volgens mij is Boonen echt wel sterk. Als het op een sprint uitdraait, schat ik hem toch nog het hoogste in. Hij wil ook écht winnen. Het mag ook wel, hij spreekt al het hele seizoen over bijna niets anders. Petacchi, ook sterk natuurlijk. Hushovd en Freire, idem. McEwen, eerlijk gezegd heb ik m'n twijfels. Boonen is sinds de tour nog sterker geworden en zo oogt McEwen niet. Ik hoop dat ik me vergis. Ik ben wel blij dat Bettini meedoet. Natuurlijk ben ik wel benieuwd hoe het gaat zijn, zo twee kopmannen. Bettini heeft in de Tirreno laten zien dat hij ook aardig kan sprinten. Of hij glipt weg op bv. de Poggio.

Het is moeilijk, echt moeilijk.

Pronostiekje?
1. Tom Boonen (misschien makkelijk, maar ik denk schat hem echt hoog in)
2. Paolo Bettini
3. Alessandro Petacchi
4. Alessandrop Ballan
5. Philippe Gilbert

Leukemans komt er niet in voor, nee. Maar moet ik een topdrie maken van wie ik het liefste MSR zie winnen morgen, staat hij op één.

dinsdag, maart 14, 2006

Pieter Mertens

Jullie hebben het waarschijnlijk al gehoord: Pieter Mertens heeft een zeldzame hernia.
Ik was er echt het hart van in toen ik het hoorde. Nu juist dat hij zich voluit op het wielrennen kon storten. Hij komt hopelijk in april weer in actie (Ronde van Georgia) maar moet wel z'n lievelingskoersen laten schieten. Niet getreurd, het seizoen duurt nog lang en er komen nog vele jaren. Ik wens Pieter het allerbeste toe en veel moed tijdens z'n revalidatie.
(Foto: © Erik Van Breugel)

zondag, maart 12, 2006

Verhaaltje/ Nieuwsbericht

Zoals verteld moesten we een nieuwsbericht maken. Ik mocht voor de sport instaan. Eén bericht van de twee deed ik over wielrennen. Het moest fictie zijn. Het is niet echt super, maar ja...

Iljo Keisse heeft vandaag op verbluffende wijze de Tour de France gewonnen. Iljo was in extremis nog naar Frankrijk vertrokken ter vervanging van een zieke ploegmaat. Hij verbaasde vriend en vijand door wielergod Tom Boonen telkens weer in het zand te laten bijten. Nochtans was wereldkampioen Tom Boonen, die al overal waar hij startte won, de uitverkoren topfavoriet voor deze rittenkoers. De 23-jarige Iljo won rit na rit en veroverde alle truien.

Het andere bericht ging over dansen, kwestie van niet te veel wielrennen te hebben. Morgen mogen we het (voor ons examen Nederlands) naar voor brengen.

Ohja. De andere twee doen het gewone nieuws en iemand doet het over Tornado Tom die vele slachtoffers maakte. (zoals Orkaan Katerina of Rita.) We mogen ons eens laten gaan hé ;-)

Parijs- Nice 5 en 6

Ik heb niet naar rit 5 gekeken. Ik heb daar een gegrond excuus voor en dat luidt: ik moest aan een nieuwsbericht werken voor Nederlands, dat ik maandag moet naar voorbrengen (later meer daarover). Alles wat ik weet heb ik dus van www.sporza.be Ik ben dus niet van plan om dat hier allemaal te typen. Dat zou saai zijn voor jullie.
Winaar: Rodriguez.

Ook van rit 6 heb ik niet veel gezien. De aankomst wel. Mooi, de Kazak Kacheskin solo naar de streep. Vinokourov zal ook blij geweest zijn.

donderdag, maart 09, 2006

Parijs- Nice (4)

(foto PhotoNews)
Jawadde!

Dat deze rit opnieuw op een massasprint zou uitdraaien, was zo goed als zeker. Wie de winnaar zou zijn, daar konden we alleen naar raden. Tom Boonen opnieuw? Dat leek logisch. Of zou Steegmans eens roet in het eten gooien? Allan Davis? Napolitano?...

Even was het twijfelen of er nog een sprint zou komen. Chavanel, Voeckler en Nibali probeerden op de laatste helling hun eigen gang te gaan, maar de sprintersploegen haalden ze terug.

Twee treintjes werkten perfect. Quick.Step zoals gewoonlijk voor Tom Boonen en nu kwam ook een treintje voor Gert Steegmans opzetten. (Leuk beeld: aan een rotonde gaat elk treintje z'n

(foto PhotoNews) eigen weg.) Allebei piloteerden hun kopman

perfect naar de laatste rechte lijn.

Het was spannend, ik heb het opnieuw op Sporza-radio gevolgd. Boonen schoot uit zijn klikpedaal en even leek het of hij zou vallen. Dat gebeurde niet maar hij zat daardoor in 3de positie. Alleen als hij echt sterk was, kon hij nog winnen. En dat gebeurde, fantastisch! Plaatsen 2 en 3 waren voor Davis en Napolitano.
Steegmans laat zich nog altijd wegdrummen. Hij zat lang in Boonens wiel, maar verloor het. Hij kwam niet meer opzetten en finishte zesde. Spijtig, maar voorlopig kan hij in de sprint niet tegen Boonen op. Klassiekers, das wat anders natuurlijk.
(foto PhotoNews)
Voor of tegen, Boonen is echt wel een fenomeen!

Update: Napolitano werd gedeklasseerd. Zo wordt Stefan Schumacher derde en Steegmans vijfde.

woensdag, maart 08, 2006

Parijs Nice (3)



Vandaag stond er een iets zwaardere rit op het programma. Spek voor de bek van Francisco Vila en Floyd Landis zo bleek. Uiteindelijk was Vila Landis te snel af en won zijn eerste wedstrijd in heel z'n profcarrière. Blij dat hij was! Mooi om zien.
Axel Merckx reed een ijzersterke wedstrijd en eindigde 13de.

Ook Vansummeren reed een dijk van een wedstrijd en eindigde ten slotte in 'groupe Boonen' op zo'n 6 minuten.

Tom Boonen heeft afgezien vandaag. Het was koud maar hijzelf zweette en stoomde. Hij reed samen met oa Nuyens en Vansummeren naar een 36ste plaats. Sommigen zullen denken? Zo slecht? Voor Tom Boonen? Nee! Integendeel. Ook dit is een puike prestatie. Velen (incl. Steegmans) strandden op zo'n 15 minuten. Maar hij kon, ook al lag deze rit hem minder, zijn schade beperken. Nuyens bleef trouw bij hem.
Morgen is er kans op massaspurt en nadien zal het bijna gedaan zijn voor Tom denk ik. Uitrijden, ik betwijfel het.
Groen in Parijs- Nice staat lang niet zo hoog als groen in de Tour dus dat is het minste van z'n zorgen.


___

In Tirreno - Adriatico was Bettini de sprinters te slim/snel af. Zabel eindigde tweede en Hushovd derde. Petacchi zag dat hij niet kon winnen en werkte dan maar voor Zabel.

dinsdag, maart 07, 2006

Koers naar de zon- Rit 2


Opnieuw gevolgd op de radio.
En 't wou weer lukken: op 400 m van de meet viel hij uit. Gelukkig was het 200 m later weer in orde.
Boonen, Davis, Boonen, Davis... Het was spannend.
Boonen, Boonen, Booneeeen!!!! Joepie!! Euforie alom.
Eenmaal thuis gekomen het filmpje op sporza bekeken. Het was weer indrukwekkend. Davis probeerde nog om over Boonen te gaan, maar die was zo explosief, er was niks aan te beginnen. Het treintje heeft weer goed gewerkt. Km 2 tot 1 Nuyens. Dan Tossato en ten slotte Trenti. Steegmans heeft zich weer laten wegdrummen. Heeft dat te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen? Of mist hij net dat ene wat Tom wel heeft in de sprint?

Tom Boonen verstoorde de 'one-man show' van Nicolas Crosbie. Wel spijtig, die had ik ook nog graag zien winnen. Van km 1 in de aanval, met een maximale voorsprong van 27 minuten, ten slotte op 13 km van de meet gegrepen. Respect!

Morgen wordt het iets lastiger met een klim van 1ste categorie. Nu zal ik wel tv kunnen kijken :)

maandag, maart 06, 2006

Koers naar de Zon



Ik heb de eerste rit van Parijs-Nice niet kunnen zien. School hé...
Wel heb ik ,niet thuis maar ergens kwam waar er een computer is, na mijn huiswerk naar Sporza radio geluisterd en ondertussen gevolgd op www.sport.be .
Zo is het eigenlijk nog spannender. Geen beeld, alleen klank.
Dat ze die twee, Augé en Laurent, gingen inhalen, dat lag er vingerdik op.
Maar ik had meer verwacht van Gert Steegmans hij beschikt over een hoog vormpeil dus nam ik aan dat er een duel kwam tussen hem en Boonen. Dat dacht Mattan ook, want die zat vooraan toen de sprint werd aangetrokken. Wat er juist met Steegmans gebeurde, ik weet het niet, hij raakte ingesloten ofzo?
Wat ik wel weet is dat er geen maat staat op Tom Boonen. Jawadde!
Op de radio hoorde ik het al en de beelden bevestigden het. Geef toe, er vormde niemand echt een bedreiging voor Tom Boonen. Allan Davis ging vroeg aan maar Tom ging er makkelijk over.
Sjiek, sjiek!!
Zo neemt hij ook de leiderstrui over van Julich. Op de weg naar huis hoorde ik dan in de Wandelgangen dat hij de leiderstrui zo min mogelijk wil verdedigen en geen ambitie heeft om goed te rijden. Ach, we zien wel!

Tevreden, maar ik had graag Steegmans gezien. Oké, hij eindigde zesde, maar heeft hij niet meer ambitie? Of mist hij de ervaring die Tom wel heeft in de sprint?


Foto's van Steegmans of anderen vond ik niet, dus allemaal van Boonen :)

zondag, maart 05, 2006

Proloog Parijs-Nice

Julich, bijna aan de meet. Grappig om te zien: telkens als er een renner komt, draaien die
kopjes van de mensen één voor één en mooi na elkaar. ... effect.
Deze namiddag gezellig naar de Proloog van Parijs-Nice gekeken. Tv op en ondertussen wielerboekskes lezen. Ik ga zoals beloofd geen verslag meer maken. Wat is me opgevallen?

Tom Boonen was goed, heel goed zelfs. Toen hij vertrok dacht ik: hij gaat er niet voor. Hij reed niet meteen à bloc. Ook omerkelijk: hij reed heel laag (en dat valt op voor zo'n grote persoon): heel aerodynamisch. Op het einde perste hij er nog een sprintje uit en werd uiteindelijk 5de op 3 seconden. In het interview nadien bleek dat hij wel degelijk startte om te winnen. Hij was niet teleurgesteld, maar was toch graag in de top 3 geëindigd en kon naar eigen zeggen nog een 5-tal seconden sneller.

Nico Mattan stelde teleur. Hij had gezegd dat hij zéker voor een topvijf ging, topdrie zelfs. Ik geloofde erin. Maar hij eindigde slechts 41ste . De slechtste proloog in m'n carrière zegt hij zelf.

Gert Steegmans heeft me aangenaam verrast, 9de op 7 seconden. Het is duidelijk dat hij over een topvorm beschikt. Dat belooft voor de volgende dagen. (Sprintduels tegen Boonen???)
Verbrugghe reed ook goed, 10de op 7 seconden.

De winnaar van de proloog is de persoon die met nummer 1 reed, de winnaar van vorig jaar, Bobby Julich.


Zie hier Tom Boonen tijdens de tijdrit. Wat valt er op? Inderdaad, hij draagt z'n regenboogtrui niet. Vreemd zicht. Weet iemand hoe dat komt? Zeg het maar... Morgen vertel ik het jullie.

Het antwoord: Omdat hij niet de wereldkampioen tijdrijden is. In een tijdrit mag alleen Michael Rogers de regenboogtrui dragen. Tom mocht nog net regenboogkousjes aandoen :).

zaterdag, maart 04, 2006

Boogerd in Sportmagazine


Onlangs was ik in Sportmagazine Wielerspecial aan het lezen en ik stootte op een interview met Michael Boogerd en Pieter Weening.
Boogie deed toch wel enkele straffe uitspraken.
Ik citeer:
“Zij (de Nederlanders, Dekker en Weening vooral) zullen de Belgen echt overklassen, want op Boonen na zie ik niet echt een groot talent in België. De rest mist karakter. Naast Boonen vind ik het Belgische wielrennen er helemaal niet zo goed voorstaan. Nuyens komt wellicht wel een eind ver, maar een topper als Boonen wordt hij niet.”
Moeilijk om te zeggen dat Boogerd ongelijk heeft, maar gelijk heeft hij zéker niét!
We hebben Nuyens, Van Huffel,Vansummeren, Leukemans, Gilbert, Devolder... En ik zie Nuyens toch nog groeien. En hij heeft al mooie dingen op zijn palmares staan, daar niet van.
Als we het dan specifiek over de Ardense klassiekers hebben zie ik (behalve Boonen dan) ook wel een Gilbert eens uitblinken.
Eerlijk toegegeven, het is al lang geleden dat we nog eens een rasechte klimmer onder de Belgische wielrenners hadden. Maar classeer Wim Van Huffel zeker niet onder ‘subtop’! Ik ben er zeker van dat hij dit jaar nog beter wordt en bovenop de Giro zich ook nog zal laten zien in de tour.
Natuurlijk heeft Nederland ook echte talenten. Posthuma, Weening, Scheuneman, Thomas Dekker... Ik noem er maar een paar.
Ik ben er niet helemaal uit maar vind de uitspraken van Michael toch ietwat overdreven.

Nieuwe werkwijze

Ik ben niet zo goed bezig. Ik maak echte verslagen van de wedstrijden (zie vooral: Omloop het Volk, K-B-K en de zesdaagse) en nadien pas geef ik m'n eigen opinie. Zo bekom ik hele lange posts die waarschijnlijk wel saai zijn om te lezen. Ik ga daarmee stoppen. Vanaf nu ga ik daarmee stoppen, voor verslagen kan je even goed op www.sporza.be gaan kijken :-)
Gewoon mijn mening geven volstaat denk ik...

donderdag, maart 02, 2006

Kuurne Brussel Kuurne

Nick Nuyens, voor de start, juist zijn handtekening gezet. Meer van mijn zelfgetrokkken foto's van Kuurne: http://www.flickr.com/photos/53035257@N00/

Kben gaan kijken in Kuurne, naar de start dan toch. Leuk, leuk :)
We hadden ons opgesteld waar de renners hun handtekening zetten. Michel Wuyts interviewde ondertussen een paar mensen. Heel jammer, ik miste Björn Leukemans en Nico Mattan net, die gingen als een van de eersten hunne krabbel zetten.
Soms vielen er enkele leegtes, maar Wuyts entertainde het publiek uitstekend.
Ik kon ook enkele foto's nemen. Maar, veel te weinig. Ik had mijn fototoestel niet opgeladen en de batterij was bijna plat. Ik moest ze dus sparen voor een foto van Tom Boonen, maar eigenlijk wilde ik van nog zovele anderen een foto :(. Toen Tom Boonen er eindelijk was, begeleid door zijn Huughe (bodyguard) en langs de andere kant, was Michel naar de zevende dag. René Vermeiren (Wielergazet) kwam. Niks tegen diene man, integendeel. Maar het is gene Wuyts :-) Het ergste was dan nog dat hij plak voor Tom Boonen ging staan toen hij hem interviewde. Daar gaat die mooie foto...
Het is me nogmaal opgevallen hoe onbereikbaar Tom Boonen is. En hoe populair! Ik wist dat het erg was maar zó?! Hij verdiend het wel, maar ik vraag me nu toch af of hij het soms ni beu is. Nu met die bodyguard enzo... Maar bon...


Het werd een spannende wedstrijd:


Serge Baguet trok, relatief vroeg, eens goed door op de Kruisberg. Werkend voor Boonen wel te verstaan. Alleen Björn Leukemans kon mee, de rest moest passen.




Tom Boonen, Björn Leukemans, Bert Roesems... op de Kwaremont.

De Belgisch kampioen reed een dijk van een wedstrijd. Toen Posthuma op de Knokteberg op zijn beurt eens fors doortrok kreeg hij Baguet maar ook Mattan , Hammond en Bernucci met zich mee. Iets later kwam Erwin Thijs ze nog vergezellen.

Maar dan, sensatie!
Op de Nokerberg demarreerde Guesdon en onmiddellijk ging Tom Boonen hem achterna. Meteen zat hij in z’n wiel. Indrukwekkend! Tom trok fors door met nog 5 man in z’n wiel. Waaronder zijn ploegmaat Geert Verheyen. Maar als Tom Boonen doortrekt, sterft iedereen zowaar. Stilletjesaan slinkte de voorsprong van de kopgroep. Alles klitte samen en ook Steegmans kwam erbij.

Heel even maar, want de aanval van Johan Coenen was de aanleiding voor de goeie vlucht.

Een kopgroep met veel toppers (Van Petegem, waar was jij?) ontstond. Boonen, Steegmans, Nuyens, Van Impe, Van Den Broeck, Eeckhout...
Moest Mattan er nog bijgezeten hebben zou het misschien anders gelopen zijn. Een extra mannetje voor Steegmans was handig geweest. Maar de werkelijkheid was anders. Mattan moest lossen en Steegmans stond er alleen voor.

Steegmans en Boonen bestookten elkaar continu.

Ik zat me constant af te vragen: gaan ze nu de sprint afwachten of mag er iemand( Nuyens of Van Impe) z’n eigen kans gaan?
Boonen deed het teken dat Nuyens mocht gaan. Hij demarreerde, maar werd weer bijgehaald. Nogmaals viel hij aan en dat bleek de goede aanval te zijn. Iedereen keek elkaar aan, maar niemand dichtte het gat.

Zelf was hij er niet echt gerust in, want hij keek constant achterom.

Maar de sluipschutter hield vol en mocht (letterlijk) een vreugdepijl afschieten. Het was een tactisch ploegspel van Quick.Step en prachtig afgerond door Nick.
Leif Hoste tweede, Tom Boonen won de sprint voor de derde plaats en juichte alsof hij zelf gewonnen had.
Dat siert Tom wel. Hij had evengoed kunnen zeggen: wacht de sprint af en dan kan ik mijn gang gaan. Maar nee, hij zei dat Nick mocht gaan.
Nick: “ Ik dacht ik moet Steegmans enzo volledig Choco rijden” :D
Verdiend, echt waar! Opnieuw mocht ik juichen.
Ook chapeau voor Björn Leukemans, de underdog waar ik veel sympathie voor heb. Welgemeend!
De beste mannen van het weekend zijn toch wel Steegmans en Boonen. En Gilbert en Nuyens ook natuurlijk. Maar of Steegmans en Boonen eens een onderling duel tussen elkaar zullen winnen, blijft de vraag.
Het werd dus de Bom van Bevel die met de ezel naar huis mocht. Voor de wedstrijd interviewde Michel Wuyts ook Peter Van Petegem.
Michel: Hoeveel ezeltjes van hier heb jij al?
Peter: Euh, eentje.
Michel: En hoeveel kinderen heb jij?
Peter: Drie hé(lacht)
De Peet heeft dit weekend, ik mag het wel zeggen, teleurgesteld.
Maar er zijn genoeg anderen (Belgen) die die teleurstelling hebben opgevangen.
Free counter and web stats