zaterdag, mei 06, 2006

Giro d'Italia Voorbeschouwing




Ik zal op het laatste nippertje nog een korte voorbeschouwing maken voor de Giro.

Enkele maanden geleden kwam er al kritiek op deze editie van de Giro. Hij zou onmenselijk zwaar zijn. Overal in de media duiken zowat dezelfde namen op. Ik zet ze nog even op een rijtje en zeg erbij wat ik denk dat ze aankunnen.

Een eerste naam, Ivan Basso. Deze Italiaan mikt op de dubbel Giro-Tour. Vorig jaar ook al, maar toen moest hij de droom opbergen, maar hij heeft de roze trui om de lenden gehad en wil die nu ook meenemen naar huis. De ploegentijdrit spreekt in het voordeel van een sterk CSC-team. Ook de lange individuele tijdrit ligt Ivan.

Paolo Savoldelli, Il Falco. De winnaar van vorig jaar en van de editie in 2002 is er helemaal klaar voor. Reken er maar op dat hij zich zal tonen. Hij krijgt de beste begeleiding die je je kan wensen, een slim DSC. En Bruyneel heeft ook nog een schaduwkopman, Tom Danielson.

Twee jaar geleden won Cunego op 23-jarige leeftijd de Giro. Als knecht van Simoni, dus zonder druk. Er stond een nieuwe Italiaanse held op. Vorig jaar stond hij met iets meer druk aan de start, iedereen verwachtte het maximum van hem. De ziekte van Pfeiffer besliste daar anders over.
Hij beschikt momenteel over een super conditie, maar kan hij de druk aan?

Simoni gaat voor z'n derde eindoverwinning in de Giro. Hij is kopman bij z'n nieuwe ploeg Saunier Duval en naar eigen zeggen nog niet versleten. Zoek je iemand met ervaring in de Giro? Dan is Gilberto je man.

Vorig jaar reed Rujano als outsider een dijk van een Giro. Het lichtgewicht werd niet echt nauwlettend in de gaten gehouden en eindigde derde. Dit jaar zal hij wat meer in de spotlights fietsen en z'n concurrenten zullen hem zeker niet laten rijden. Maar goed, de jonge Venezuelaan is en blijft een steengoede klimmer.

Di Luca dan. Vorig jaar startte hij aan de Giro, met als doel punten te sprokkelen voor de ProTour. Hij eindigde 4de en nu heeft hij heel z'n voorseizoen afgestemt op de Ronde van Italië. Of dat slim was, dat zal de toekomst uitwijzen.

Ardila ging weg bij DVL en werd kopman (voor deze Giro althans) bij Rabo. Tot wat hij in staat is, het is moeilijk in te schatten. Ik denk toch tot heel wat!

Een Belg die kan schitteren in de eindstand van deze tour, een Belg met ambitie, Wim Van Huffel. Vorig jaar reed hij al een knappe Giro, met een 11de plaats in de eindstand. Hij reed zichzelf ook in de kijker met enkele aanvallen. Vorig jaar evenaren zou mooi zijn voor Van Huffel. Maar de Belgen, ach, die willen jammer genoeg meer. Top 10 + ritzege, dat is het devies. Als hij zichzelf kan tonen, dan zou het toch ook al mooi zijn, niet?

Dan hebben we nog enkele 'outsiders': Serpa, een uitstekend klimmer, maar ploegmaat van Rujano (moet hij z'n kansen opofferen?), Sella, die zeker iets zal uitlokken, Scarponi, die overloopt van het talent, Honchar, kopman(?) bij T-Mobile en zonder al te veel druk, Noe', al zit de kans er dik in dat hij zal mogen knechten voor Di Luca, McGee, al komt die hoogstwaarschijnlijk te kort in de bergen.

Jan Kuyckx start aan z'n eerste grote ronde. De meeste renners komen daar sterker uit. Ik hoop dat het bij Jantje ook zo zal zijn. Ook al wordt het knechten voor McEwen, Van Huffel en Brandt. Succes!

(Foto's: ?, Davitamon-Lotto)

Geen opmerkingen:

Free counter and web stats