zaterdag, mei 20, 2006

Renner in de kijker...

Herinnert u zich Kuurne- Brussel- Kuurne van dit jaar nog? De koers lag zowat in z’n definitieve plooi. Er was een kopgroepje gevormd met daarin Tom Boonen, Nick Nuyens (de uiteindelijke winnaar) ... en 2 Discovery’s, met name Leif Hoste en Jurgen Van den Broeck. De commentatoren werden helemaal in verwarring gebracht. Michel Wuyts: Een aanval van... (impulsief) Leif Hoste. Maar... nee! (verbijstering) Het is Jurgen Van den Broeck!

Jurgen Van den Broeck is de revelatie/ het lichtpunt in bange dagen voor België in de klimklassiekers.
Ook in het tijdrijden en rondewerk kan hij aardig uit de voeten. En, Jurgen is nog piepjong, tijd genoeg om nog te groeien.

Zoals vele wielrenners begon Jurgen eerst met voetballen, maar die hobby duurde niet lang. Koersen wilde hij!
Zijn eerste koersjaren liepen ietwat moeizaam, maar de drang om wielrenner te worden was groot.
Als 2dejaarsjunior verwezenlijkt Jurgen iets wat nog geen enkele andere Belg hem heeft voorgedaan, hij wordt wereldkampioen tijdrijden in Lissabon. De meeste renners kiezen ervoor om in hun eerste profjaar bij Vlaanderen te rijden, de kweekvijver bij uitstek voor jong talent. Zo niet bij Jurgen. Hij ziet de kans om ploegmaat te worden van Lance Armstrong en die laat hij niet schieten. Mannen met ervaring, Azevedo, Rubiera, toonden de jonge Kempenaar er de weg.
En Jurgen heeft z’n ingangsexamen in het peloton met glans doorstaan, het eerste jaar z’n draai gezocht met behulp van kleinere rittenkoersen.
Het gaat steeds bergop met Jurgen, in de ronde van Duitsland in 2005 bv. finishte hij tweede in de koninginnerit, waar Iglinskiy hem nipt van z’n eerste profoverwinning hield.
Op het BK in St-Hubert behaalde VdB’ke een vijfde plaats, in de ENECO-tour eindigde hij 8ste in de eindstand.
En dan zeggen dat deze knaap pas 23 is!
België schreeuwt nogal vaak haar wanhoop uit als ze vooruitblikken naar de Ardense klassiekers. Met Jurgen Van den Broeck hebben we iemand die daar binnen enkele jaren kan uitblinken. Dit jaar al finishte hij telkens eerste Belg in die klimklassiekers( alleen in LBL moest hij opgeven).


Dit jaar zal Jurgen ook z’n eerste Vuelta rijden en nadien misschien toewerken naar het WK tijdrijden in Salzburg.
Ik ben er zeker van dat we nog veel van Jurgen mogen verwachten, gun hem nog wat tijd om te groeien. Deze jongen wordt ‘ne grote’!!

Geen opmerkingen:

Free counter and web stats